Moderna traži hitno odobrenje za četvrtu dozu - bez komentara o efikasnosti

Moderna Inc (MRNA.O) je kasno u četvrtak zatražila odobrenje za hitnu upotrebu od američkih zdravstvenih regulatora za drugu dopunsku vakcinu protiv kovida 19, pošto porast broja slučajeva u nekim delovima sveta podstiče strah od novog talasa pandemije.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/CAROLINE BLUMBERG
Foto:EPA/CAROLINE BLUMBERG

Američka biotehnološka kompanija saopštila je da se njen zahtev odnosi na sve odrasle osobe starije od 18 godina kako bi odgovarajuća upotreba dodatne doze njene vakcine, uključujući i one sa većim rizikom od kovida 19 zbog starosti ili komorbiditeta, treba da bude određena od strane Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i zdravstvenih radnika.

Zahtev Moderne je znatno širi od aplikacije kompanije Fajzer i njenog nemačkog partnera Bajontek koja je podneta ranije ove nedelje američkim regulatorima za drugu dopunsku vakcinu za ljude od 65 i više godina, prenosi Rojters.

Moderna, bez posebnog komentara o efikasnosti četvrte doze, saopštila je da je njeno istraživanje delimično zasnovano na podacima nedavno objavljenim u Sjedinjenim Državama i Izraelu nakon pojave omikron varijante.

Američki zdravstveni zvaničnici, uključujući vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti dr Entonija Faučija, podigli su izglede za četvrtu vakcinu, posebno za starije ljude i kako bi se pripremili za mogućnost novog porasta slučajeva.

Podaci CDC-a su pokazali da efikasnost vakcine vremenom opada, a treća doza pomaže u njenom obnavljanju. Međutim, nisu objavljeni sveobuhvatni podaci zasnovani na starosti ili zdravstvenom stanju koji bi podržali slučaj.

A Fajzer i Moderna se "klade" da će biti potrebne i dodatne doze zbog pojave novih varijanti virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu