Nije gotovo – koronavirus ne miruje, zabeležen porast broja slučajeva širom sveta

Nakon više od mesec dana opadanja, broj slučajeva kovida 19 počeo je da raste širom sveta prošle nedelje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, a blokade u Aziji i kineskoj provinciji Jilin to dokazuju.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/ALEX PLAVEVSKI
Foto:EPA/ALEX PLAVEVSKI

Brojevi, koje pokazuju globalni porast slučajeva kovida 19, mogli bi najaviti mnogo veći problem, smatra SZO.

SZO odložila procenu vakcine Sputnjik V

Kombinacija faktora je izazvala povećanje, uključujući visoko prenosivu varijantu omikrona i njenu podlogu BA.2, i ukidanje javnih zdravstvenih i socijalnih mera, saopštila je SZO.

Nova verzija korone – deltakron: "Nove varijante vrebaju u novim pacijentima"

"Ovo povećanje se dešava uprkos smanjenju testiranja u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brega", rekao je novinarima šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus, a prenosi Rojters.

Niske stope vakcinacije u nekim zemljama, delimično izazvane "ogromnom količinom dezinformacija", takođe su objasnile porast, rekli su zvaničnici SZO.

Rusija "zaustavila" koronu - više se plašimo rata nego virusa, a on i dalje divlja

Nove infekcije su skočile za 8% u svetu u poređenju sa prethodnom nedeljom, sa 11 miliona novih slučajeva zaraze i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva prijavljenih od 7. do 13. marta.

Da li kovid obdukcije mogu da pronađu vezu između zaraženosti virusom i smrti?

To je prvi porast od kraja januara.

Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Evropa suočava sa još jednim talasom koronavirusa, sa porastom broja slučajeva od početka marta u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

SZO se čini da je varijanta BA.2 najprenosivija do sada, međutim, nema znakova da izaziva težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta izaziva porast broja slučajeva.

Slika u Evropi takođe nije univerzalna. Danska je, na primer, doživela kratak vrhunac slučajeva u prvoj polovini februara, vođen BA.2, koji je brzo splasnuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu