Dva poznata leka se zbog neispravnosti povlače iz Hrvatske – šta će se desiti u Srbiji?

U Hrvatskoj se, zbog sumnje u neispravnost lekova Lotar i Acipan, oni povlače sa tržišta. S obzirom na to da su ovi lekovi registrovani i u Republici Srbiji, pitanje je hoće li oni biti povučeni iz upotrebe i kod nas.

Milana PetkovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije je za portal B92.net objašnjeno zbog čega su lekovi lotar i acipan zapravo izbačeni iz upotrebe u Hrvatskoj i ima li razloga za strah među ljudima u Srbiji koji se njima leče.

Naime, Lotar se koristi za lečenje hipertenzije, a Acipan za lečenje simptoma žgaravice.

"Aktivna supstanca leka Lotar je losartan. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) u toku je procena rizika za sve lekove sa aktivnom supstancom losartan na moguće prisustvo azido nečistoća", kažu iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za lek Lotar.

Oni kažu i: "Za sve lekove sa aktivnom supstancom losartan koji su u prometu u Republici Srbiji, a za koje postoje dokazi ili opravdana sumnja na prisustvo azido nečistoća, ALIMS će u najskorije vreme doneti ili predložiti nadležnoj inspekciji Ministarstva zdravlja adekvatne mere, u korist zdravlja pacijenata koji ih koriste."

Acipan ipak nije lek koji naši stručnjaci smatraju za problematičan.

"Što se tiče leka Acipan, u Republici Srbiji ne postoje regulatorne prepreke, samim tim ni razlog za obustavu prometa ovog leka", zaključili su iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu