Sledeća generacija vakcina protiv kovida će imati širi način napada?

Bolest kovid 19 izaziva virus SARS-CoV-2, koji sada pažljivo istražuju naučnici širom sveta. Naučnici sa UCL kažu da bi vakcine sledeće generacije za kovid 19 trebalo da ciljaju "proteine replikacije", koji čine rane faze virusnog ciklusa. Ovo bi moglo da eliminiše virus pre nego što počne da se umnožava, pružajući bolju zaštitu od najtežih slučajeva bolesti.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/ DANIEL DAL ZENNARO
Foto:EPA/ DANIEL DAL ZENNARO

Naravno, razvoj vakcine protiv kovida 19 je već neko vreme u centru pažnje i čuli ste za naučnike koji pokušavaju da ciljaju šiljaste proteine, koji se nalaze na površini virusa SARS-CoV-2.

Sadašnje vakcine ciljaju na te proteine i prilično su efikasne u sprečavanju najtežih posledica infekcije. Međutim, naučnici veruju da bi sledeća generacija vakcina protiv kovida 19 mogla da ima širok način napada – antitela bi mogla da ciljaju šiljasti protein, dok bi memorijske T ćelije mogle da pokrenu napad na proteine replikacije.

Proteini za replikaciju su potrebni u najranijoj fazi životnog ciklusa virusa, prenosi Technology.

Čim virus SARS-CoV-2 uđe u ćeliju, mora da počne da se razmnožava da bi širio infekciju. Replikacija proteina vodi računa o tome i šiljasti proteini se pojavljuju tek nešto kasnije u razvoju virusa.

Važno je da se proteini replikacije ne menjaju previše sa mutacijama – naučnici ih opisuju kao "visoko očuvane". Štaviše, ovi replicirajući proteini nisu jedinstveni za virus SARS-CoV-2, što znači da nova generacija vakcina ne bi obezbedila samo zaštitu od SARS-CoV-2 i njegovih varijanti, već i od koronavirusa koji izazivaju obične prehlade i druge korona viruse u budućnosti.

Naučnici su započeli lov na protein replikacije SARS-CoV-2 istražujući zdravstvene radnike koji nisu pokazali znake infekcije SARS-CoV-2 čak ni tokom samog početka prvog talasa pandemije u Velikoj Britaniji.

Otkrili su da je podskup zdravstvenih radnika doživeo prolaznu infekciju niskog nivoa, koja je bila toliko blaga da se nije mogla otkriti korišćenjem PCR i testova na antitela. Međutim, ova infekcija, kao što je ova studija pokazala, bila je dovoljna da se razviju specifične T ćelije koje ciljaju na proteine koji se repliciraju.

Dr Leo Svadling, vodeći autor studije, prokomentarisao je: "Intenzivnim praćenjem zdravstvenih radnika u pogledu znakova infekcije i imunoloških odgovora, identifikovali smo manjinu sa ovim specifičnim odgovorom T ćelija za SARS-CoV-2. Ono što je zaista informativno je to da T ćelije otkrivene kod ovih osoba, gde virus nije uspeo da uspostavi uspešnu infekciju, prvenstveno ciljaju različite regione virusa u odnosu na one viđene nakon infekcije".

Vakcine su verovatno jedini način da se izađe iz pandemije kovida 19. Sadašnje vakcine su prilično efikasne, ali bi mogle biti bolje u budućnosti da zaustave infekciju još ranije i još efikasnije spreče tragične posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu