Indijska vakcina kovaksin – pokazala veliku efikasnost, nema težih nuspojava

Centralni komitet za lekove i standarde je vakcinu kovaksin odobrio za hitnu upotrebu 3. januara 2021. godine, međutim sada je odobrena i od SZO. Vakcina se veoma dobro pokazala u trećoj fazi, a nema prijave teških nuspojava nakon aplikovanja doza.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/JAGADEESH NV
Foto:EPA/JAGADEESH NV

Vakcina kovaksin je zasnovana na potpuno inaktiviranom koronavirusu i ima stopu efikasnosti od 77,8 odsto protiv simptomatskih infekcija kovida 19, pokazali su podaci ispitivanja faze 3.

Kovaksin, takođe poznat kao BBV152, je 3. januara 2021. godine odobrio indijski Centralni komitet za lekove i standarde (CDSCO) za hitnu upotrebu, iako klinička ispitivanja faze 2 nisu objavljena, a veća ispitivanja faze 3 su još uvek u toku.

Neki su kritikovali odluku, ali je regulator naveo potrebu za zaštitom od alfa varijante, koja se u to vreme brzo širila i nadmašila prethodne varijante. Alfa varijantu je od tada pretekla delta varijanta.

Glavni neželjeni efekti su bili bol na mestu injekcije, praćen glavoboljom, umorom i temperaturom. Nisu prijavljeni ozbiljni ili po život opasni neželjeni događaji.

CDSCO i proizvođač vakcine Barat bajontek insistirali su na tome da je vakcina bezbedna, kao i da je pružila snažan imuni odgovor, navodi se u saopštenju na sajtu Gavi The Vaccine Alliance.

Inaktivirani virus

Kovaksin je inaktivirana vakcina protiv celih virusa, koja sadrži SARS-CoV-2 čestice koje su hemijski deaktivirane.

To znači da više ne mogu da inficiraju ćelije, ali i dalje stimulišu zaštitni imuni odgovor. Pošto virusne čestice ne mogu da izazovu bolest, vakcina je pogodna za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Kovaksin takođe sadrži dva adjuvansa – hemikalije koje su dizajnirane da ojačaju imuni odgovor na vakcinu – aluminijum hidroksid i agonist 7/8 receptora sličnog putanji (TLR).

Vakcina dolazi u režimu sa dve doze, a preporučuje se uzimanje u razmaku od 28 dana.

Za razliku od mRNA vakcina, kao što su one koje su razvili Fajzer Biontek i Moderna, kovaksin ne zahteva skladištenje ispod nule, jer ostaje stabilan na uobičajenim temperaturama u frižideru od 2 do 8°C.

To ga čini veoma pogodnim za mnoge zemlje sa niskim do srednjim prihodima sa toplom klimom, gde može doći do čestih nestanaka struje u ruralnim oblastima.

Od aprila Barat bajontek je tvrdio da je skladištio 20 miliona doza vakcine kovaksin za Indiju, sa planovima da proizvede 700 miliona doza do kraja 2021. U Indiji, svaka doza košta 295 rupija (3,97 USD) i kompanija je pristala da obezbedi prvih 1,65 miliona doza besplatno.

Pozitivni rezultati

Foto:EPA/ JAGADEESH NV
Foto:EPA/ JAGADEESH NV

Ispitivanje faze 3 uključivalo je 25.800 učesnika u Indiji starih od 18 do 98 godina. Od toga, 2.433 su bila starija od 60 godina, a 4.500 je imalo već postojeća medicinska stanja (komorbiditete) kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes ili gojaznost.

Studija je otkrila da je kovaksin imao efikasnost od 93,4 odsto protiv teške bolesti kovid 19, a ukupnu efikasnost vakcine od 77,8 odsto protiv simptomatskih infekcija potvrđeno je PCR testovima.

Protiv asimptomatskog kovida 19, efikasnost je bila 63,6% odsto, vakcina je takođe obezbedila 65,2 odsto zaštite od simptomatske infekcije delta varijantom, najmanje dve nedelje nakon druge doze.

Kao grubo poređenje, nedavni podaci iz javnog zdravlja Škotske sugerišu da je najmanje dve nedelje nakon druge doze, vakcina kompanija Fajzer i Biontek bila 79 odsto efikasna protiv delta varijante, dok je vakcina univerziteta Oksford i kompanije Astrazeneka bila efikasna 60 odsto.

Međutim, različite metodologije ispitivanja onemogućavaju direktno poređenje relativne efikasnosti različitih vakcina.

Glavni neželjeni efekti kovaksina bili su bol na mestu injekcije, praćen glavoboljom, umorom i groznicom. Nisu prijavljeni ozbiljni ili po život opasni neželjeni događaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu