"Jedini izlaz iz ove situacije je masovna vakcinacija" VIDEO

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u jutarnjem programu TV Prve i tom prilikom istakao da je 20 odsto obolelih od ukupnog broja svakog dana mlađih od 20 godina.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Sve nas je potresla vest da je u Kruševcu od koronavirusa preminuo šesnaestogodišnji dečak. Sve je veći broj zaraženih među školskom populacijom, a dr Kon je gostujući u jutarnjem programu TV Prve rekao da svakodnevno testiranje pokazuje da je 20 odsto obolelih od ukupnog broja svakog dana mlađih od 20 godina.

"To ukazuje da se virus žestoko spustio među populaciju školske dece. Imamo mlade na respiratoru, imamo smrtni ishod, ne može se bolje očekivati i legitimno je pitanje da li je vreme da se razmišlja o onlajn nastavi", ukazuje Kon.

Cirkulacija virusa

Kako kaže, deca se prvenstveno zaražavaju u porodici, od svojih roditelja, pa potom donose virus u školu, a sve više se dolazi do saznanja da deca iz škole donose virus kući. Tako da se cirkulacija virusa pojačava.

"Kovid imunitet je sada propustljiv"

Predrag Kon je rekao da je jedini izlaz iz ove situacije masovna vakcinacija, koja će nam pomoći da steknemo kovid imunitet.

"Situacija je jako loša, nemamo način da povećamo obuhvat vakcinacijom, da steknemo kolektivni, kovid imunitet", rekao je Kon.

"Međutim, kovid imunitet je sada propustljiv, zbog činjenice da tek kada je sveže čovek vakcinisan, onda ne dolazi do ispoljavanja bolesti dok oni koji su vakcinisani sa dve doze, kad prođe 6 meseci i manje od toga, mogu da se zaraze i nose blažu formu virusa", rekao je Kon.

Pred nama je sezona respiratornih bolesti, što ne smemo da zaboravimo. Zato je veoma bitna vakcinacija i to ne samo protiv kovida 19, već i protiv gripa i upale pluća.

Ako je neko nedavno preležao koronavirus, pa potom dobio i neki drugi respiratorni virus je veoma nezgodno, jer kako je dr Kon rekao kod svih virusnih infekcija dolazi do pada imuniteta i pojačana je osetljivost na bakterijske infekcije

Kada smem da primim drugu dozu?

Ovom prilikom dr Predrag Kon je odgovorio i na pitanje gledateljke TV Prve, koja se požalila da se nekoliko dana nakon što je primila prvu dozu vakcine, njeno dete zarazilo koronavirusom. Iako je ona negativna, interesovalo ju je da li i kada sme da primi drugu dozu.

"Svakako treba da primi drugu dozu, pogotovo ako je negativna. Nema šta posebno da čeka. Jedino ukoliko bi se razbolela, morala bi da odloži vakcinaciju, mesec dana nakon izlečenja", rekao je dr Kon.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu