Fajzer započeo kliničko ispitivanje vakcine protiv gripa koristeći tehnologiju mRNA

Američka farmaceutska kompanija Fajzer u ponedeljak je objavila da je započela kliničko ispitivanje, u sklopu kojega će testirati vakcinu protiv gripa koristeći istu tehnologiju ribonukleinske kiseline (mRNA) koja stoji iza uspešne vakcine protiv kovida 19.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/ SERGEY DOLZHENKO
Foto:EPA/ SERGEY DOLZHENKO

Traži se hitno odobrenje od SZO za proteinsku vakcinu Novavaksa

Naučnici nameravaju da poboljšaju postojeću generaciju vakcina protiv gripa, čija je efikasnost između 40 i 60 odsto u borbi protiv bolesti koja može da prouzrokuje i do 650.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Šekler o Moderninoj vakcini: Koncentracija RNK veća nego kod Fajzerove, može kao treća doza "mRNA idealna tehnologija za sprovođenje takvog izazova"

"Pandemija kovida 19 omogućila nam je da primenimo velike naučne potencijale tehnologije mRNA", rekla je Ketrin Džansen, koja je vođa istraživanja vakcina u Fajzeru.

"Grip je i dalje područje medicine u kojem vidimo potrebu za unapređenim vakcinama, što bi moglo da poboljša njihovu efikasnost bez obzira na sezonu, a verujemo da je mRNA idealna tehnologija za sprovođenje ovakvog izazova."

Gde je najlakše zaraziti se koronom?

U sklopu rane faze studije biće angažovano više od 600 Amerikanaca od 65 do 85 godina, stoji na internet stranici kompanije na kojoj su objavljeni podaci o istraživanju.

Konkretno, Fajzerovi stručnjaci želeda uporede sigurnost i visinu imunloške reakcije organizma na vakcine na bazi mRNA. Upoređivali bi novonastale rekombinovane viruse gripa u različitim količinama sa dosadašnjom konvencionalnom licenciranom vakcinom za četvorostruko rekombinovani virus.

Kako se inače prave vakcine protiv gripa?

Uobičajene sezonske vakcine protiv gripa nastaju uzgojem virusa u kokošjim jajima ili u ćelijama sisara.

Virusi se inaktiviraju i obrađuju da bi se pretvorili u vakcine. Taj proces je pun izazova, a jedan od njih je proizvodnja vakcine koja izaziva snažan odgovor i praćenje promena u virusima.

Kad se radi o vakcini za sledeću sezonu gripa, stručnjaci moraju da predvide najbolje podudarnosti šest meseci unapred.

Prednost tehnologije ribonukleinske kiseline (mRNA) je u tomu da joj treba samo genski sled virusa ili njegov određeni deo, što omogućava bržu i fleksibilniju proizvodnju vakcine.

Ribonukleinska kiselina obložena je lipidnim nanočesticama, pomoću kojih ulazi u ćelije, a one sprečavaju njihovu razgradnju.

Rad na vakicni protiv gripa koristeći mRNA počeo još 2018.

Fajzerovi naučnici su rad na vakcini protiv gripa na temelju mRNA započeli još 2018. godine u saradnji sa nemačkim partnerom Biontekom.

U budućnosti Fajzer planira da istraži vakcine na temelju ribonukleinsku RNA i u borbi protiv ostalih respiratornih virusa, ali i raka i genetskih bolesti.

Vakcine Fajzera i Moderne doživotno štite od kovida 19?

I Moderna radi na sličnoj vakcini protiv gripa na bazi ribonukleinske RNA, kao i na vakcini protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV), koji često uzrokuje infekcije disajnog sistema, a one se obično ispoljavaju simptomima infekcije gornjih delova disajnog sistema poput prehlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu