Primili ste vakcinu protiv kovida - kada možete protiv gripa?

Polovinom oktobra u Srbiji počinje vakcinacija protiv sezonskog virusa gripa, a za te potrebe Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sklopio je ugovore za nabavku skoro 500.000 doza vakcina.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tong_stocker/ Shutterstock
Foto: Tong_stocker/ Shutterstock

S obzirom na to da je u toku i vakcinacija protiv virusa korona, mnogi postavljaju pitanje posle koliko vremena od aplikovane doze protiv kovid 19 može da se primi vacina protiv virusa gripa.

Kako je objašnjeno u Kriznom štabu za borbu protiv virusa korona, između ove dve vakcine, kao i između svake druge, trebalo bi, i bilo bi poželjno za svaki slučaj da prođe mesec dana.

"Posle svake vakcine treba da prođe najmanje mesec dana. Prema tome, ako je neko primio danas vakcinu protiv virusa korona, za mesec dana može da primi i protiv virusa gripa. U principu, ove dve vakcine nisu inkompatabilne, ali je ipak bolje i sigurnije sačekati mesec dana", objašnjavaju u Kriznom štabu i dodaju da vakcina protiv virusa korona ne štiti i protiv gripa.

Ono što je dobro, jeste da se i ove sezone, kao što to nije bio slučaj ni prošle godine, ne očekuje velika aktivnost virusa gripa.

"Prošle godine nismo imali virus gripa u većem obimu, isto se očekuje i ove sezone. Mogu se pojaviti pojedinačni slučajevi", kažu u Kriznom štabu.

Vakcinu protiv virusa gripa trebalo bi da prime posebno osetljive grupe, odnosno hronični bolesnici.

Svi oni koji žele da prime vakcinu protiv virusa gripa, mogu od 15. septembra da izraze svoje interesovanje i preko Portala eUprava. Na taj način mogu da izbegnu i najmanju gužvu u svom domu zdravlja.

Popunjavanjem jednostavnog upitnika građani iskazuju interesovanje da prime vakcinu protiv sezonskog gripa. Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daje se saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

U svakom trenutku svoje iskazano interesovanje svako može da promeni ili obriše.

Nabavlja se blizu 500.000 doza

Za potrebe vakcinacije protiv ovog virusa, kako je prošle nedelje rečeno u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, RFZO je zaključio okvirne sporazume za nabavku ukupno 470.000 doza vakcina protiv virusa gripa.

"RFZO je sproveo postupak javne nabavke vakcine protiv gripa za sezonu 2021/2022 i, u skladu sa Planom potreba vakcine protiv gripa za sezonu 2021/2022 Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", zaključio okvirne sporazume za nabavku ukupno 470.000 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa, i to 230.000 doza vakcine protiv gripa zaštićenog naziva Vaxigrip Tetra, proizvođača Sanofi Pasteur i 240.000 doza vakcine protiv gripa zaštićenog naziva Influvac Tetra, proizvođača Abbott Biologicals B.V. ", rečeno je u RFZO.

Prošle godine oboren rekord

Prošle godine je, da podsetimo, oboren rekord u vakcinaciji protiv virusa gripa. Vakcinacija je počela 1. oktobra a samo do 30. decembra, dakle za 3 meseca, vakcinisano je više od 400.000 osoba, što je za 100.000 više u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine je i prvi put posle 15 godina Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizveo svoju vakcinu.

Vakcina protiv virusa gripa je uvek besplatna i dostupna na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu