"Apoteka: Uvek pouzdana u službi vašeg zdravlja"

Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba od ključnog su značaja za javno zdravlje kako pojedinca tako i društva u celini. Vanredne okolnosti s pandemijom virusa kovid 19 uslovile su da farmaceuti preuzmu ulogu svojevrsnog savetnika svima koji su u nedoumici kako da se izbore sa zdravstvenim problemima.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Aleksandar Malivuk
Foto:Shutterstock/Aleksandar Malivuk

"Apoteka: Uvek pouzdana u službi Vašeg zdravlјa", ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta, koji se svake godine u svetu obeležava 25. septembra.

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstavljaju neprocenjivi resurs u obezbeđivanju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava. Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

"Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje. To se posebno videlo u poslednjih 18 meseci, tokom globalne pandemije, kada su izazovi sa kojima smo se, kao stručnjaci za lekove, suočavali. Apoteka je pokazala i dokazala svoju pristupačnost, odgovornost i razumevanje prema svima kojima je pomoć bila potrebna. Svesni očekivanja koje pred apotekarsku delatnost postavlja sistem zdravstvene zaštite i društvo u celini nastavićemo da razvijamo svoje usluge i kritički razmatramo sve aspekte naše prakse, kako bi i dalje bili pouzdan partner u službi zdravlja građana Srbije", rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu