Gori od najgorih: Delta soj zamenio ostala tri zabrinjavajuća

Zabrinjavajuća varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamenila je ostale tri zabrinjavajuće varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan odsto slučajeva, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/angellodeco
Foto: Shutterstock/angellodeco

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva koronavirus, s vremenom mutiraju.

Pojava varijanti krajem prošle godine, koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, navela je SZO da obeleži varijante koje bi trebalo pratiti i druge zabrinjavajuće varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svetskom nivou.

"Taj virus je postao jači i lakše prenosiv"

"Sada prevladava delta varijanta. Samo jedan odsto od trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama", odgovorila je direktorica tehničke ekipe za koronu u SZO Maria Van Kerkhove na društvenim mrežama.

"Taj virus je postao jači, lakše prenosiv i zamenio je druge viruse", dodala je Van Kerkhove i precizirala da je uočen u 185 zemalja.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da četiri poznate varijante koronavirusa predstavljaju veliku opasnost za ljude.

Organizacija je dodala da pet drugih varijanti (eta, Iota, kapa, lambda i mi) bi još uvek trebalo pratiti.

S tim što su varijante - eta, Iota i kapa, uklonjene sa popisa zabrinjavajućih sojeva koronavirusa, navela je Van Kerkhove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu