Otkrivena nova kombinacija lekova za rak prostate, produžava život obolelima

Nova kombinacija lekova koji se već koriste za lečenje raka prostate produžava živote pacijenata sa tom bolešću, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto:EPA/ALEX PLAVEVSKI
Foto:EPA/ALEX PLAVEVSKI

Rezultate dve studije, koje su kombinovale ranije poznate lekove, pozdravila je britanska dobrotvorna organizacija Prostat Cancer UK, koja je izrazila želju da takav tretman učini dostupnim u okviru Britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS) što je pre moguće.

Jedno istraživanje je otkrilo da uzimanje kombinacije tri poznata leka omogućava još dve i po godine progresije bez bolesti kod pacijenata sa metastatskim rakom prostate, i da lekovi produžavaju život pacijentu za oko godinu i po dana.

Studija pod nazivom Peace-1 otkrila je da su pacijenti koji su uzimali abirateron acetat i prednizon (AAP) sa docetakselom i primali terapiju uskraćivanjem androgena (ADT) zabeležili dodatno smanjenje rizika od smrti za 25 odsto u poređenju sa onima koji su uzimali samo dva leka.

Blagi neželjeni efekti

Vodeći autor studije Karim Fizazi, profesor onkologije na Univerzitetu Paris - Saclai, objasnio je da je ovo prva studija koja sugeriše da bi nekim pacijentima trebalo ponuditi "terapiju sa tri leka", posebno onima sa najagresivnijim oblikom karcinoma prostate.

On je dodao da su neželjeni efekti ove kombinacije lekova "uglavnom blagi, sa vrlo malo teških neželjenih efekata".

"Prvi put takvi pacijenti mogu da očekuju da će živeti više od pet godina, dok je pre 2015. njihov prosečan opstanak bio manji od tri godine", primetio je.

Do 2022. godine sva tri leka biće dostupna u obliku generičkih lekova, što znači da će biti dostupni pacijentima širom sveta.

Dr Metju Hobs, direktor istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu protiv raka prostate, rekao je da se studija Peace-1 nadovezuje na napredak koji je već postignut u ovoj oblasti medicine "i sugeriše da kombinovanje nekoliko lekova može dati pacijentima do 18 dodatnih meseci života".

"Novi nalazi će značiti veliku razliku za pacijente sa agresivnim rakom prostate, a ako konačni rezultati studije potvrde pomenute nalaze, tražimo od NHS -a da odobri ovu kombinaciju lekova što je pre moguće", rekao je Hobs.

Foto:Shutterstock/Saowanee K
Foto:Shutterstock/Saowanee K

Primećeno poboljšanje

Druga studija, poznata kao Stampede, fokusirala se na nemetastatski, ali visokorizični rak prostate.

Utvrđeno je da su u roku od šest godina muškarci na standardnoj terapiji i AAP terapiji tokom dvogodišnjeg perioda videli poboljšanje stope nemetastatskog preživljavanja od 82 odsto u odnosu na prethodnih 69 procenata.

Takođe je došlo do poboljšanja ukupne stope preživljavanja pacijenata od 86 procenata u odnosu na prethodnih 77 procenata, kao i do poboljšanja specifičnog preživljavanja raka prostate od 93 procenta u odnosu na prethodnih 85 procenata - u poređenju sa standardnim tretmanom.

"Novi rezultati studije sugerišu da davanje abiraterona pacijentima koji pate od agresivnog lokalizovanog karcinoma prostate može da spreči negativan razvoj bolesti, dok za više od polovine smanjuje rizik od umiranja od raka prostate za šest godina", rekao je Hobs.

Abirateron će od sada biti dostupan za pacijente sa rakom prostate preko NHS -a.

Rezultati studija predstavljeni su na kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO) 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu