Koji sastojak Fajzerove i Modernine vakcine najčešće izaziva alergijske reakcije?

Alergijske reakcije na nove mRNK vakcine protiv kovida 19 su retke, tipično su blage i bez trajnih posledica, te ljude ne bi trebalo odvraćati od vakcinacije, tvrdi se u najnovijem istraživanju koje je sprovela Škola za medicinu univerziteta "Stanford" u SAD.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/M-Foto
Foto: Shutterstock/M-Foto

Namera nam je bila da razumemo spektar alergija na nova cepiva i da razumemo šta ih izaziva, kaže Kari Nadu, jedna od autorki studije kao i profesorka alergija na hranu, imunologije i astme u pedijatriji.

Navedena studija analizirala je 22 potencijalne alergijske reakcije na prvih 39.000 doza Fajzerovih i Moderninih vakcina koja su primili radnici Stanforda, nedugo nakon što su te vakcine dobile odobrenje za korišćenje od američke agencije za lekove (FDA).

Većina onih koji su tokom studije razvili alergijsku reakciju, bili su alergični na neke od sastojaka koji pomažu u stabilizaciji tih vakcina, odnosno nisu pokazivali alergiju na komponente vakcine koje pružaju imunitet prema virusu SARS-CoV-2.

Nova vakcina protiv korone - biće dovoljna jedna doza za zaštitu od virusa

Alergijske reakcije pojavile su se putem indirektne aktivacije alergijskih puteva, što znači da ih je bilo mnogo lakše ublažiti od mnogih drugih alergijskih reakcija.

"Lepo je da znamo da se ova vrsta alergijskih reakcija može lako ublažiti. Alergijske reakcije na ta nove vakcine su retke, a ako se i dogode, postoji način za njihovo ublažavanje", ističe Kari Nadu.

Istraživanje isto tako sugeriše da proizvođači vakcina mogu da naprave novu formulu, koja bi izazivala još manje alergijskih reakcija, dodala je Kari Nadu.

Da bi se mali delovi RNK u kojoj se nalaze molekularne instrukcije za proizvodnju proteina zaštitili, oni se stavljaju u mehuriće lipida (masnih supstanci) i šećera radi stabilnosti.

U obliku vakcine se unose u telo, koje počinje da proizvodi proteine slične šiljastim proteinima na površini novog koronavirusa, a to, finalno, izaziva reakciju imuniteta koji počinje da proizvodi antitela te na taj način osobu štiti od kovida 19.

CDC: Moderna efikasnija od Fajzera posebno nakon 4 meseca

Procene teških slučajeva anafilaksije izazvane vakcinom, odnosno alergijske reakcije toliko jake da je potrebna hospitalizacija, na nivou 4,7 i 2,5 slučajeva na milion doza Fajzerove i Modernine vakcine, govore službeni podaci u SAD.

Spomenuta studija proučila je medicinsku dokumentaciju zdravstvenih službenika koji su primili 38.895 doza mRNK vakcine između 18. decembra 2020. i 26. januara 2021. godine, kako se dobio kompletan uvid u alergijske reakcije na ta nove vakcine, odnosno koliko su česte i koliko komplikovane.

Od navedene brojke doza vakcina, njih 31.635 je bilo Fajzerovih, a preostali 7260 su bila Modernine vakcine.

Naučnici su pregledali medicinsku dokumentaciju osobe koja se vakcinisala i tražili podatke o lečenju alergijskih reakcija, te identifikovali koje od tih reakcija su vezane za vakcine.

Moguće reakcije (one koje se javljaju unutar tri sata od primanja vakcine) pronađene su kod 22 osobe.

Naučnici su tragali za sledećim simptomima alergijskih reakcija: osip, oticanje usta, usana, jezika ili vrata, kratkoća daha, teško disanje ili pritisak u grudima, promene u krvnom pritisku ili gubitak svesti.

Samo 17 ljudi od 22 osobe koje su primile vakcinu imale su reakcije koje su ispunile kriterijume za alergisjku reakciju.

Troje njih primilo je epinefrin, koji se obično daje kod snažnijih slučajeva anafilaksije.

Majke koje su primile dve doze vakcine protiv korone mogu preneti antitela bebi preko mleka

Svi pacijenti su se oporavili.

Od navedenih dvadeset i dvoje, 15 ih je imalo prethodno dokumentovano istoriju alergijskih reakcija, uključujući deset na antibiotike, devet na hranu te osam na lekove koji nisu na bazi antibiotika (neki od vakcinisanih imali su više od jednog tipa alergije).

Naučnici su nakon toga sproveli naknadno testiranje na 11 pojedinaca kako bi utvrdili kakav tip alergijske reakcije su imali kao i uzrok tih reakcija.

Njihova namera bila je da otkriju da li je okidač možda bio jedan od inertnih šećera i lipida ili pak nešto treće u sastavnom delu vakcine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Možda vas zanima:

Fajzer: Vakcina je sigurna za decu od 5 do 11 godina

Vakcine Fajzera i Moderne doživotno štite od kovida 19?

Testiranje je sprovedeno tako da je navedenih 11 vakcinisanih osoba površinskim potkožnim ubodima dobilo male doze potencijalnih alergena: lipide, šećere (polietilen glikol ili polisorbate) ili čitavu vakcinu.

Niko od njih nije reagovalo na gradivne elemente vakcine, a samo jedna osoba imala je reakciju na vakcinu.

Naknadni testovi uzoraka krvi pokazali su da primaoci vakcine nisu imali značajne nivoe imunoglobulina E (IgE) protiv gradivnih elemenata vakcine.

Međutim, kad su naučnici promenili tip testa na alergijsku aktivaciju ćelija imuniteta poznatih kao bazofila, krvni uzorci pokazali su da je 10 od 11 vakcinisanih pokazalo reakciju na polietilen glikol, koji se koristi i u Fajzerovoj i Moderninoj vakcini.

Svih 11 je imalo i reakciju na celu mRNK vakcinu kad se pomešala s njihovim bazofilima.

Istraživanje sugeriše da su vakcinisani zapravo već pre bili osetljivi na polietilen glikol, a Kari Nadu kaže da se čini da mRNK sam po sebi ne izaziva alergijske reakcije.

Alergijske reakcije izazvane imunolglobulinom G (IgG) i bazofilima mogu da se leče antihistaminima i kortikosteroidima, što znači da pojedinci koji su imali reakciju na prvu dozu mogu na siguran način da prime drugu dozu uz prisustvo lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu