Predstavnik SZO: "Neophodna treća doza, delta soj se brzo širi" VIDEO

Vakcine pružaju dobru zaštitu od teškog oblika bolesti ali i dalje ima dosta građana koji nisu primili ni prvu dozu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Prema rečima Marjana Ivanuše, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, trenutno se prati više sojeva koronavirusa, međutim, trenutno je najrizičniji, takozvani, delta soj, koji drastično utiče na imunološki sistem građana.

Kako dalje kaže, "mi" soj trenutno ne predstavlja veliku opasnost za naše građane, za razliku od delta soja koji se brzo širi i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod onih koji već boluju od nekih hroničnih bolesti.

Kada je reč o trećoj dozi vakcina, predsednik SZO ističe da je pojava treće doze vakcine uslovljena brzim širenjem agresivnije varijante koronavirusa, odnosno, delta soja.

"Učinkovitost, odnosno, delotvornost vakcina s vremenom pada, pa je zbog toga neophodna i treća doza vakcine, posebno kod starijih ljudi koji imaju hronična oboljenja", kaže on za Televizija Prva.

On dalje napominje da je treća doza, gledano s aspekta trenutne epidemiološke situacije, mnogo jača doza vakcine, usmerena ka sprečavanju širenja delta varijante.

Treća doza namenjena je velikom broju ljudi, posebno starijoj generaciji, međutim, specifično ko bi trebalo da je primi, predstavnik SZO kaže da su klinička istraživanja u toku.

Za sam kraj, u gostovanju na Televiziji Prva, on je naveo da treća doza znatno poboljšava imunološki sistem građana, pa je preporuka da se što više građana vakciniše.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu