Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Od 100 potencijalnih samo troje pristane

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, radi povećanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, vladem
Foto: Depositphotos, vladem

Pročitajte još:

Vakcinisani sa dve vakcine ne mogu odmah da daju krv

Šta treba da znate o davanju krvi

Ovogodišnji slogan je "Neka svako srce kuca", a poseban fokus ovogodišnje kampanje i Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi.

Institut za transfuziju krvi Srbije je pozvao građane da ovaj dan obeleže davanjem krvi i naglasio da su dobrovoljni davaoci koji redovno daju krv od neizmerne važnosti da bi se obezbedila krv za sve kojima je ona jedini lek.

Kako se navodi na sajtu Instituta, tokom pandemije koronavirusa, uprkos ograničenom kretanju i velikom broju obolelih osoba, mnogi davaoci krvi su nastavili da doniraju krv i komponente krvi i pomogli da taj težak period zajedno prevaziđemo.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i Zavod za transfuziju krvi u Nišu zajedno će obeležiti Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Najavljeno je da će u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu od 7 do 19 časova biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, dok će NURDOR-ova akcija sa volonterima biti održana od 10 do 14 časova.

U NURDOR-u navode da u Srbiji, od 100 ljudi koji mogu biti dobrovoljni davaoci, svega troje da krv, a da zalihe krvi kojima zdravstvene ustanove raspolažu često nisu dovoljne da u svakom trenutku pokriju potrebe.

Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila 14. jun kao dan kojim zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju krv.

Obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landštajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Italija je ove godine domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi i u Rimu će se odigrati centralni dogadaj 14. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu