Iz Galenike o povlačenju leka: Propust nije napravljen kod nas

Nakon povlačenja leka testosteron depo, inspektori Ministarstva zdravlja su izvršili inspekcijski nadzor, što je i uobičajena procedura. Tokom inspekcije nije utvrđeno da je propust napravljen u Galenici, rekli su iz ove kompanije.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Roman Zaiets
Foto:Shutterstock/Roman Zaiets

"Galenika posluje po najvišim GMP i GDP standardima uz strogu kontrolu kvaliteta svojih proizvoda kroz sve delove proizvodnog procesa i u skladu sa svim zakonskim okvirima. Po dobijanju reklamacije sa tržišta da se u samo jednoj kutiji proizvoda 'Testosteron depo' injekcije, serijskog broja 16189, nalazi drugi proizvod, kao odgovorna kompanija koja pre svega vodi računa o bezbednosti, efikasnosti i kvalitetu svojih proizvoda, Galenika je momentalno pokrenula internu istragu i obavestila nadležne institucije - Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Agenciju za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) - i povukla proizvod 'testosteron depo' injekcije sa tržišta u zakonskom roku od 48 sati", saopštili su iz "Galenike".

U saopštenju dalje stoji da su, po povlačenju pomenutog proizvoda, inspektori Ministarstva zdravlja su izvršili inspekcijski nadzor, što je i uobičajena procedura i da tokom inspekcijskog nadzora nije utvrđeno da je propust napravljen u Galenici.

"Ostale serije leka koje se trenutno nalaze na tržištu su adekvatnog kvaliteta i ne povlače se. Dodatno, 'testosteron depo' injekcija je proizvod koji je često predmet krijumčarenja, nelegalne trgovine i falsifikovanja, protiv čega se Galenika u saradnji sa Ministarstvom zdravlja bori već godinama. Galenika nastavlja svoje poslovanje uz najviše standarde, strogu kontrolu kvaliteta uz poštovanje svih zakonskih okvira, i pruža sve svoje kapacitete nadležnim institucijama za potrebe otkrivanja uzroka pomenute neusaglašenosti", dodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu