I muškarci imaju "svoj PMS": Šta ga izaziva? VIDEO

Da li ste znali da i muškarci imaju simptome slične ženskom PMS-u? To se zove IMS, odnosno "muški simptom razdražljivosti", i povezano je sa padom testosterona u organizmu.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/pathdoc
Shutterstock/pathdoc

Obično, kada se kaže "testosteron", misli se na potenciju, seksualnost i slično. Ipak, malo je poznato da nivo testosterona utiče i na raspoloženje, mišićnu masu, kilažu...

Šta izaziva pad testosterona kod muškaraca, koje su posledice IMS-a, i šta bi tada trebalo uraditi?

"Nedovoljno se priča i o samom testosteronu, i malo se zna. Ni mnoge kolege lekari nisu dovoljno u materiji, koliko bi trebalo da budu, jer se svakodnevno sreću sa problemima u čijoj pozadini može da stoji testosteron", kaže za 150 minuta Prve TV Dr Gordan Popović, specijalista urologije i seksolog.

Kako kaže, velika korist od poznavanja ove problematike može da bude kako za muškarce, tako i za žene, kako bi upoznali svoje partnere što bolje. Pad testosterona može izazvati nagle promene raspoloženja, razdražljivost, neraspoloženost...

"Iza nekih muških ponašanja, naravno, ne svih, ipak stoji nešto što ni oni ne mogu da iskontrolišu - hormoni", naglašava. Takođe, dodaje i da je veoma važno koliko godina ima muškarac, jer se na osnovu toga menja i uloga testosterona.

"Što je više masnog tkiva u organizmu, to je i nivo testosterona niži. Ako se čovek na vreme ne iščupa iz toga, sve teže ide kasnije", kaže dr Popović.

Savetuje da bi muškarci trebalo da provere nivo testosterona ako imaju i neke druge sindrome, kao što je, na primer, visok nivo šećera u krvi, problemi sa pritiskom itd.

Za dovoljan nivo testosterona, potrebno je da osoba ima dovoljno sna, da bude fizički aktivna (dugotrajne vežbe kratkog intenziteta nisu dobre) i mora da povede računa o ishrani, kako ne bi postala previše gojazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu