"Nije bilo lako, gledali smo smrti u oči, na stotine pripadnika VMA je bilo obolelo" VIDEO

VMA već godinu dana radi u nekovid sistemu. Otvoren je 24 časa za sve pacijente kojima je potrebna hitna medicinska pomoć. VMA 2. marta obeleževa 177 godina od svog postojanja i iako zbog svog sistema zatvorene ventilacije nisu bili kovid bolnica, njihova uloga u borbi protiv koronavirusa bila je nemerljiva.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pored zbrinjavanja regularnih pacijenata, dali su kompletnu logistiku i osoblje za formiranje vojne bolnice Karaburma, preko 200 medicinskog osoblja se nalazi stalno raspoređeno u civilnim i vojnim zdravstvenim ustanovama.

"Borimo se već godinu dana i više sa 'nevidljivim neprijateljem', kako mi u vojsci volimo to da kažemo. Nije bilo lako, gledali smo smrti u oči, na stotine naših pripadnika VMA je bilo obolelo, nažalost neki od njih nisu preživeli. Ovaj jubilej je prilika da se setimo svih njih", rekao je načelnik Vojnomedicinske akademije prof. dr Miroslav Vukosavljević koji je, u međuvremenu, nagrađen Ordenom Karađorđeve zvezde.

Prema podacima koje je izneo, bilo je 143.000 pregleda u poliklinici, u njihovom centru Hitne pomoći pregledano je 92.000 ljudi. Bilo je 15.000 operacija od kojih su mnoge bile komplikovane i bilo je preko 30.000 hospitalizovanih pacijenata.

U vreme pandemije zaposlili su ukupno 450 lekara i tehničara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu