Atrazeneka i Univerzitet Oksford govore različito o vakcini: Šta je istina?

Astrazeneka i Univerzitet u Oksfordu dali su oprečne izjave o tome kako su došli do najefikasnije doze vakcine protiv koronavirusa. Retkost je da se dve ovako velike ustanove mimoilaze prilikom saradnje u zajedničkom projektu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Nesklad, o kojem je prvo izvestio Rojters, stavlja fokus na manju grupu volontera koji su prvo dobili pola doze, a kasnije punu dozu, koja je data većini učesnika testa.

Ispostavilo se da je polovina doze bila efikasna 90 odsto, a kada su volonterima dali punu dozu, efikasnost je bila 62 odsto.

Šef istraživačkog tima Astrazeneke je rekao za Rojters pre 11 dana da je polovina doze, koja je dala veliku efikasnost, proizvod "slučajnosti, puke sreće".

Međutim, vodeći naučnik sa Oksforda je rekao u ponedeljak Rojtersu da nema govora da je polovina doze bila puka sreća, već da su ciljano namestili dozu na polovinu, nakon konsultacija.

Astrazeneka je odbila da komentariše zbog čega su izjave neusklađene, dok je portparol Oksforda rekao da "će biti vremena da se govoru na tu temu kada se budu dobili detaljni rezultati finalnih testova i objavljeni u naučnom listu".

Regulatorno telo u Velikoj Britanije je saopštilo da svaka vakcina mora da prođe detaljno kliničko testiranje da bi bila puštena u upotrebu.

"Nijedna vakcina neće biti dozvoljena za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu ukoliko ne ispunjava standarde koje se tiču bezbednosti, kvaliteta i efikasnosti", rekla je portparolka regulatornog tela koje odobrava vakcinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu