Sanofi i GSK obezbediće 200 miliona doza svoje vakcine, neke od njih besplatno

Laboratorije Sanofi i GSK najavile su danas da će na raspolaganje staviti 200 miliona doza svoje vakcine protiv kovid 19 međunarodnom programu Kovaks, koji je pokrenula Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i koji treba da obezbedi globalni pristup vakcinama.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija Foto: Tanjug/AP Photo/Hans Pennink, File
Ilustracija Foto: Tanjug/AP Photo/Hans Pennink, File

Francuski Sanofi i britanski GSK saopštili su da su potpisali pismo o namerama sa Globalnom alijansom za vakcine i imunizaciju (Gavi), koja upravlja programom Kovaks.

Kako se navodi, dve laboratorije nameravaju da, ako između ostalog bude odobrena od regulatornih vlasti, stave na raspolaganje 200 miliona doza vakcine protiv kovida 19.

Sanofi i GSK zajednički razvijaju potencijalnu vakcinu.

U septembru su počeli klinička ispitivanja na ljudima. Prvi rezultati ispitivanja očekuju se početkom decembra 2020, dok je 3. ključna faza ispitivanja planirana pre kraja godine.

Gavi je saopštila da najava dve laboratorije predstavlja važan korak, podsetivši da je cilj da se prikupi dve milijarde vakcina do kraja 2021. godine.

Prema zvaničnim podacima, 184 zemlje su se priključile međunarodnom sistemu nabavke i distribucije vakcina - 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima će dobiti doze besplatno, a 92 zemlje sa visokim dohotkom će proći kroz program Kovaks pri nabavci, ali će doze morati da plate iz svog džepa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu