Britancima opala količina antitela u odnosu na letošnju

Antitela protiv koronavirusa su rapidno opala među Britancima tokom leta, pokazala je danas objavljena studija, što ukazuje da zaštita od kovida 19 traje možda i kraće nego što se mislilo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Krisdog
Foto: depositphotos/Krisdog

Naučnici na Kraljevskom koledžu u Londonu pratili su količine antitela među Britancima još od prvog talasa kovida 19 u martu i aprilu.

Njihova studija je pokazala da je prisustvo antitela u ljudskom organizmu palo sa šest procenata pri kraju juna na samo 4,4 u septembru, preneo je Rojters.

To objašnjava smanjenje imuniteta populacije prethodnih nedelja, nakon čega je došlo do drastičnog porasta novozaraženih Britanaca, dodaje Rojters.

Iako je pitanje imuniteta na koronavirus kompleksno i još neistraženo područje, zna se da T ćelije, kao i B ćelije, mogu da pomognu u brzom stvaranju antitela, ukoliko dođe do ponovnog izlaganja koronavirusu kod ljudi koji su već preležali bolest.

"Vidimo da opada količina antitela, koja su vrlo bitna kada je reč o zaštiti. Dobra vakcina bi mogla da bude bolja od prirodnog imuniteta", rekla je Vendi Barkli, šefica Odseka za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu