Nova nada za obolele od angioedema: Srbija dobila pristup inovativnim lekovima

Srbija se našla među četiri prve zemlje u Evropi koje imaju inovativnu terapiju za hereditarni angioedem (HAE), retko oboljenje od kojeg u našoj zemlji boluje 86 pacijenata, rekao je specijalista alergologije i imunologije Kliničkog centra Srbije dr Radovan Mijanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija Foto: Depositphotos/leszekglasner
Ilustracija Foto: Depositphotos/leszekglasner

Na konferenciji za novinare, organizovanoj kako bi se javnost upoznala sa ovom bolešću, dr Mijanović je naglasio da se pretpostavlja da ima mnogo više onih kojima bolest nije dijagnostikovana, a mogli bi biti u životnoj opasnosti.

Nemaju svi pacijenti težak oblik bolesti, koja je uglavnom nasledna, ali nadu pacijentima koji boluju od HAE, koji žive u večitom strahu od sledećeg napada, da neće stići dovoljno brzo do lekara, daju inovativne terapije kojima se značajno poboljšava kvalitet njihovog života.

"Polovinom ove godine za prvog pacijenta u Srbiji odobrena je terapija koja omogućava da se napadi spreče, a dobro se pokazala u Evropi, a u ovom momentu, na osnovu težine kliničke slike bolesti i ušestalosti napada, ovu terapiju prima dvoje pacijenata u Srbiji", rekao je dr Mijanović.

"HAE se manifestuje u vidu ponavljajućih, lokalizovanih otoka koji traju i do pet dana, na ekstremitetima - delovima ruku ili nogu, licu, genitalijama", navela je specijalista alergologije i imunologije Kliničkog centra Srbije dr Slađana Andrejević.

Ona je dodala da su ti napadi nepredvidivi, a mogu ih prouzrokovati razni provocirajući faktori među kojima su stres, trauma, anestezija, vađenje zuba...

"“Ovi napadi, ako postanu učestali mogu uticati na sposobnost pacijenata da obavljaju svakodnevne aktivnosti, zbog čega se često bore sa anksioznošću i depresijom”", napomenula je Andrejević.

Dodala je dodala da se HAE veoma često ne dijagnostikuje na vreme, da u proseku prođe i 10.11 godina dok se ne utvrdi od čega pacijent zaista boluje, a da ova retka bolest može ugroziti život osobe, naročito kada otok zahvati unutrašnje organe abdomena, gornjeg dela ždrela ili pluća, pa brzo može doći do gušenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu