Sudar gripa i koronavirusa: "Biće teško razlikovati" VIDEO

Pulmolog i rukovodilac KBC "Dragiša Mišović", Olivera Ostojić, kaže da je na lekarima da razdvoje šta je kovid a šta su respiratorne infekcije.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen / Prva
Foto: Printscreen / Prva

"Stiže jesen i hladni dani, na sreću mi od početka školske godine nemamo nalet respiratornih infekcija kao prethodnih godina, a moguće da su tome doprinele maske jer se svi više štitimo", kaže Olivera Ostojić.

Polako jenjavaju i alergijske bolesti, a njih od kovida razlikujemo po tome što deca nemaju temperaturu, i imaju jasniju istoriju alergijskih pojava.

Ništa od toga ne znači da bi trebalo da se opustimo, i svakako da je kovid teško razlikovati od respiratornih infekcija, ali kako kaže dobro je što znamo koje su osnovne karakteristike koronavirusa.

Problem je što osnovni simptomi nisu isti kod dece kao kod odraslih, stoga kako je istakla "biće teško razlikovati sezonski virus i kovid".

"Primarna zdravstvena zaštita pravi dobru diferenciju, a na osnovu krvne slike mi imamo neki uvid o tome da li je došlo do kovid infekcije", kaže pulmolog.

Epidemiološki podaci su u ovom slučaju osnovni, odnosno da li je dete uopšte bilo u nekom rizičnom kontaktu.

"Kod dece je klinička slika blaga u velikom broju slučajeva", kaže Ostojić.

U slučaju temperature trebalo bi da se sačeka dan, dva.

"Preporuka je da se deca ostave kod kuće u izolaciji, a ukoliko se temperatura nastavi da se obavezno jave lekaru", kaže Ostojić.

Opširnije u video - materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu