Sanja Radojević Škodrić: Prve doze vakcine protiv gripa tačno 1. oktobra VIDEO

Srbija ima dovoljno medicinske opreme za potencijalni novi talas koronavirusa, a osim toga, poslednjih godina, prednjači po uvozu inovativnih lekova.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Imamo od marta sve kovid-aparate, medicinsku opremu, zaštitnu opremu za zdravstvene radnike i pacijente. Imamo dovoljno opreme, ne samo sada, nego i za jesen", kaže za TV Prvu Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Prve doze vakcine protiv gripa stižu tačno 1. oktobra, kao što je i najavljeno.

"Juče je krenuo prvo kamion sa dozama iz Holandije za prvi ugovor koji smo sklopili, tačno 344.000 doze vakcine. Ostale doze koje je najavilo ministarstvo će stići kako za one koji podležu obaveznoj imunizaciji, tako i za one koji budu želeli da se vakcinišu, apsolutno će biti dovoljno za sve. Ono što je na građanima je da se prijave ako žele", dodaje Škodrićeva.

Naglasila je da ćemo biti među prvim zemljama kojima će biti dostupna bezbedna vakcina protiv koronavirusa.

Prema njenim rečima, od 2007. do 2016. uveden je 21 inovativni lek u lečenju pacijenata u Srbiji. U poslednje dve godine uvedena su 54 inovativna leka.

"Inovativna terapija poboljšava kvalitet života kod pacijenata, produžava im život, nisu vezani za postelju, nisu često hospitalizovani, ne idu često na bolovanja, radno su aktivni."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu