Studija o zaraženosti pokazala: Oni ipak ne šire koronu

Studija o zaraženosti bečkih đaka je pokazala da među njima gotovo da ne postoji imunitet na koronavirus, što pokazuje da nisu oni ti koji šire novu bolest.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Getty/Maja Hitij / Staff
Ilustracija/Foto: Getty/Maja Hitij / Staff

Od nešto više od 2.000 testiranih đaka, prema preliminarnim rezultatima, samo 26 je imalo prisustvo antitela.

Među oko 500 osnovaca samo su dva, pre leta, prošla infekciju koronavirusom, objasnio je Tomas Frišer, koautor studije u izjavi agenciji APA.

Pre svega postoji vrlo mali broj dece mlađe od deset godina sa dokazanim antitelima, kazao je on.

Kod tako malog broja dece koja prikazuju antitela ne može se govoriti da su oni "veliki raspirivači" infekcije, podvukao je Fišer.

Ilustracija/Foto:alebloshka /Depositphotos
Ilustracija/Foto:alebloshka /Depositphotos

Pročitajte još:

Nejasnoće u vezi sa testiranjem đaka: Roditelji će morati da potpišu blanko pristanak

Prema njegovim rečima, već sada se može doneti zaključak da pre svega deca uzrasta osnovaca ne predstavljaju zapažen izvor infekcije.

Nejasnoće u vezi sa testiranjem đaka: Roditelji će morati da potpišu blanko pristanak

Kako će izgledati situacija u školama na jesen za sada se ne može predskazati, rekao je on dodajući da će sa zahlađenjem doći do širenja drugih bolesti.

Fišer je kazao da je u Beču bilo samo sporadičnih slučaja oboljenja dece, od kojih je malo hospitalizovano, a nijedan nije imao težak oblik oboljenja od kovida.

On je ukazao da je u pedijatriji, posebno, teško razdvojiti simptome, što će biti problem na jesen, kada nastupa sezona gripa, pa postoji opasnost od preterane izolacije dece, odnosno mogućeg prekasnog lečenja infekcije.

Zbog toga, smatra, jasno je koliko je potrebno imati dovoljno testova koji mogu prikazati rezultate u roku od nekoliko sati, kako se ne bi rizikovala prekasna terapija kod dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu