Kako srpski lekari otkrivaju koronu? PCR test na dva gena je standard, na tri gena "manje greši"

Već pet meseci slušamo o tome kako je osnovni pokazatelj da li neko ima koronavirus PCR test, ali - kako on zapravo "radi" i koliko je pouzdan.

Slađana VasićIzvor: Slađana Vasić
Podeli
Foto: depositphotos/DmitryPoch
Foto: depositphotos/DmitryPoch

Stroga kontrola testova

Svaki test mora da bude verifikovan u laboratoriji iz koje ga poručuju, odnosno da ima određenu seriju i svoj lot, dodaje dr Lončar.

Velika većina ne zna ni da se kod nas rade dve vrste testova, odnosno oni koji ciljaju dva, kao i oni koji ciljaju tri gena. Ovaj drugi je, pretpostavljate, precizniji. Nepoznato je to koliko ih plaćamo, pogotovo što su oni za sve građane koji imaju zdravstvene tegobe besplatni, a uvozimo ih iz više zemalja.

"Testovi koje uvozimo iz Kine ciljaju dva gena, dok južnokorejski, koji su precizniji, ciljaju tri gena i specifičniji su za određeni virus, u ovom slučaju za kovid 19. To znači da će takav test manje da pogreši. Mi smo zadovoljni i kineskim i južnokorejskim testovima", otkriva za B92.net mikrobiolog dr Ana Lončar koja radi u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju koji od 6. aprila ove godine radi PCR testiranje na koronu.

Komercijalni testovi uvek nude određivanje dva gena i to je preporuka i Svetske zdravstvene organizacije. I to, kako navodi dr med. biohemije Milka Popović, najpre testiranje gena E nakon čega sledi potvrdni test gena RdRp koji se mogu koristi za skrining prvog reda slučajeva kovid 19. Određivanje samo jednog nije dovoljno za dijagnostiku, može biti eventualno za neki skrining ili studiju, ali kada je reč o dijagnostici uvek se određuju dva gena minimum.

"Preporučljivo je koristiti najmanje dve molekularne mete kako bi se izbegla situacija potencijalnog genetičkog odstupanja SARS-CoV-2 i unakrsne reakcije sa drugim endemskim koronavirusima. Neki testovi određuju gene proteina nukleokapsida N1 i N2, a neki na primer protein omotača E i još neki gen koji je tipičan za ovaj virus. Treći gen koji se najčešće određuje je humani gen i uvek je u sklopu testa kao kontrola", objašnjava dr Popović koja je konsultant u Beo-lab laboratoriji u kojoj čekaju na odluku Vlade RS da se uključe u testiranje na kovid-19.

Kako kažu naše sagovornice, vreme koje je potrebno da bi se test obavio je između 12-24 sata. Nema velike razlike u vremenu određivanja. Ponekad se na rezultat testa duže čeka, zavisno od opterećenja u laboratoriji kao i od toga da li test treba da se ponovi.

Trenutno na svetskom tržištu ima dosta proizvođača PCR testova i geni koji se testiraju se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Verujemo i da se cene razlikuju u zavisnosti od toga koji se geni koriste, kao i od toga ko proizvodi testove.

Tačna cena testova koje Srbija uvozi i dalje je nepoznata. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, koji je zadužen za nabavku istih, nismo dobili informaciju o njihovoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu