Transplantacija srca problem - nema dovoljno donora VIDEO

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ovih dana obeležava 25-godišnjicu prvih transplantacija srca i jetre. Koliko se od tada do danas ta operacija promenila i usavršila i kako rade u uslovima pandemije?

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

Bolnica radi samo po hitnom režimu, odnosno zbrinjavaju se samo hitni pacijenti.

"Svedoci smo toga da je koronavirus ušla u sve zdravstvene ustanove, a to je bilo nemoguće sprečiti. Moramo maksimalno da se obezbedimo, i čak i onima koji se hitno operišu moramo da obezbedimo da budu sigurni", kaže prof. dr Miodrag Perić, načelnik Klinike za kardiohirurgiju.

Kako objašnjava, ovde su bile prve takve transplantacije u regionu. Taj program je započet negde u julu 1995, ali, nažalost, ugasio se posle 6 godina.

"Nekoliko godina smo se pripremali, i rezultat je bio fantastičan. Od 26 operisanih pacijenata, 25 je izašlo iz bolnice. Tim je veći žal što je taj program zamro", kaže on.

Objasnio je i da su okolnosti dosta nepovoljne kad je u pitanju transplantacija organa u celoj zemlji. Pre svega, postoji problem sa donorima.

"Srce je, naravno, specifičan organ. Logistički je jako zahtevna operacija transplantacije srca, jer imate značajno ograničenje u vremenu. Sve mora da bude gotovo za 4-5 sati, jer posle toga jako je problematično da li će da proradi, a za druge organe to nije tako", naglašava dr Perić.

Što se današnje prakse tiče, prilično je teško, s obzirom na to da je vreme čekanja na transplantaciju u najorganizovanijoj zemlji kada su operacije srca u pitanju, SAD, 356 dana. Iz tog podatka je jasno da mnogi pacijenti ni ne dočekaju presađivanje srca, jer jednostavno ne stignu na red, zaključuje Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu