Naučnici: Deca šire koronavirus, ali ne na način kao što to čine i odrasli

U istraživanju je kod 23 dece uzrasta od sedam dana do 16 godina test na Kovid-19 bio pozitivan.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Foto: Depositphotos/CITAlliance
Foto: Depositphotos/CITAlliance

Nejasno se u kojoj meri deca mogu da šire koronavirus, ali nova studija ukazuje na to da je moguće da ga prenose lako kao zaraženi odrasli, rekli su švajcarski istraživači.

Manje dece od odraslih zaraženo je koronavirusom, i manje njih razvija teške oblike bolesti i čini se da nisu "glavni pokretači prenošenja", ali deca svih uzrasta su ipak zaražena, rekli su istraživači.

''Uprkos visokom procentu blagih ili asimptomatskih infekcija, treba ih smatrati prenosiocima ukoliko se drugačije ne dokaže“, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Ženevi prenosi CNN.

U istraživanju je kod 23 dece uzrasta od sedam dana do 16 godina test na Kovid-19 bio pozitivan, a sva osim dvoje su nosila istu količinu virusa kao i odrasli.

"Naši podaci pokazuju da je virusno opterećenje u dijagnozi uporedivo sa onim kod odraslih i da simptomatska deca svih uzrasta imaju preduslov za dalje prenošenje virusa u ranoj akutnoj fazi", napisali su autori.

Međutim, čini se da deca ne šire virus na isti način kao što to čine i odrasli.

''Uzimajući u obzir relativno malu učestalost zaražene dece, čak i u teško pogođenim područjima, biološki ili drugi nepoznati faktori mogu dovesti do slabijeg prenosa“, pretpostavili su autori.

Oni su rekli da je potrebno još istraživanja kako bi se u potpunosti razumela uloga dece u širenju virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu