Kada je kašalj alarm za uzbunu i posetu lekaru?

Najbolji saveznik je tečnost, treba je ispijati u velikim količinama, ali voda neće razbiti sluz

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto: depositphotos/Vadymvdrobot
Foto: depositphotos/Vadymvdrobot

Kašalj shvatite ozbiljno ako traje od 10 do 14 dana i obavezno se javite lekaru, posebno ako ga prati zviždanje u plućima.

Pritisak u prsima

Još jedan alarm za odlazak lekaru je sluz, pogotovo ako je prati zelena boja ili tragovi krvi. Često je i neugodnog mirisa, jer je prepuna bakterija.

Suv kašalj bez sluzi može se javiti kod napada astme, ali tada je reč o kašlju koji nas doslovno budi iz sna. Praćen je zviždanjem, sviranjem i pritiskom u prsima, ali kod ovakvih bolesti nije reč o jednom nadražaju na kašalj nego o čitavom paketu u kojem dolaze navedeni simptomi.

Ako je kašalj uporan 14 dana, može biti reč o astmi, koju prati i gnojni iskašljaj. Po samom kašlju ne možemo znati o kojoj se bolesti radi nego su potrebne kontrole. Dakle, ako kašalj traje do deset dana s temperaturom do 38, ne treba preduzimati ništa, piše Avaz. Traje li duže ili ako se pojave još neki simptomi, treba se obratiti lekaru. Čak će i kod virusa u prva dva-tri dana biti suvi kašalj pa će se polako pojavljivati sluz, jer imunološke ćelije u disajnim putevima reaguju i proizvode te, zapravo, vežu viruse i zarobe ih u toj sluzi pa ih iskašljemo.

Poseta lekaru

Kašalj dolazi i zbog bolesti gornjih disanih puteva i želuca. I u tom slučaju potrebno je posetiti lekara, koji će fizikalnim pregledom otkriti problem i utvrditi dalje lečenje bolesti. No, zato virus nije potrebno lečiti, jer za njih ne postoje antibiotici, jer telo sav posao “borbe” može odraditi samo.

Najbolji saveznik je tečnost, treba je ispijati u velikim količinama, a voda neće razbiti sluz nego će je omekšati.

Topla tečnost

Sirup na bazi bršljena rastapa sluz tako da se ne sakuplja u plućima pa smanjuje nadražaj na kašalj. Poželjno je piti i mnogo tople tečnosti, poput čaja, a mirovanje je važno, jer tako imunološkim ćelijama i odbrambenom sistemu dajemo šanse da idealno funkcionišu.

Obavezno mirovanje

Svaku bolest treba odležati, jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopšte ne funkcionišu i ne uključe se u odbranu ako ne mirujemo.

Vazduh u prostoriji u kojoj boravite, možete dezinficirati uljima iz aromalampice, prostoriju često provetravajte. Odmarajte se kako bi se telo borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje duže od nekoliko dana, i propraćena je visokom temperaturom ili ako primećujete gnojne čvoriće na grlu, posetite lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu