Jedinstvena cena: Krizni štab odlučio koliko će koštati brzo testiranje na antitela

Od 1. juna građani će moći na lični zahtev da se testiraju i otkriju da li imaju antitela na koronavirus, a cena tog testa biće 1.200 dinara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Alex011973
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Alex011973

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je za Tanjug rekla da je na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta odluka da od 1. juna počnu serološka istraživanja na lični zahtev građana koji ne ispunjavaju utvrđene indikacije za besplatno testiranje.

"Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu", kazala je dr Kisić Tepavčević.

Ova vrsta testiranja, poznata i kao "elisa testiranje" moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Nedavno je i premijerka Ana Brnabić izjavila da će ovaj brzi test koštati između 1.000 i 1.200 dinara.

"Gledali smo da za građane koji žele da se testiraju na antitela imamo simboličnu cenu", rekla je ona nedavno i dodala da država neće ništa zarađivati na tim testovima.

Ranije doneta odluka da klasični test na kovid 19 košta 6.000 dinara ostaje i dalje da važi.

Tokom naredne nedelje biće poznati i prvi rezultati velikog epidemiološog istraživanja, koje bi trebalo da da precizan odgovor kakav nam je kolektivni imunitet u Srbiji, odnosno koliko je ljudi preležalo koronavirus, a da to nisu ni znali.

U slučaju da lice dobije nejasan test na antitela sa rezultatom treba da ode u Dom zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu