Do sada se na lični zahtev testiralo više od 400 ljudi

Testiranje na kovid 19 na lični zahtev građana počelo je prošle nedelje i od tada do danas se testiralo više od 400 ljudi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Testiranje primenom real time PCR metode koja je neophodna za ulazak u određene zemlje, ali i za druge osobe koje imaju indikacije košta 6000 dinara. Dovoljno je da se izvrši uplata na jedinstveni žiro račun koji se nalazi na cajtu Covid19.rs i istovremeno na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", rekla je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje dr Verica Jovanović za TV Prvu.

U Batutu nije potrebno zakazivanje.

Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim idu na testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja.

Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000. Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa.

Takođe, na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da građani termin za testiranje mogu zakazati putem mejla info@zdravlje.org.rs, sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Osoba koja sumnja da ima kovid 19 može da ode u kovid 19 ambulantu doma zdravlja, u kojoj će lekar proceniti da li je neophodno izvršiti klinički pregled pacijenta i uputiti ga na testiranje.

Besplatno testiranje na kovid 19 obezbeđeno je za sve građane koji imaju simptome ili sumnju na postojanje koronavirusa, kao i za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

"Za pacijente koji odlaze na zakazano bolničko lečenje na određenim internističkim odeljenjima - hematologija, nefrologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja, besplatno testiranje je omogućeno i svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog i negativnog PCR testa", naveli su iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu