Otkriveno sedam novih sojeva koronavirusa: Vlasti zabranile da se jedu slepi miševi

Naučnici su kod slepih miševa u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva koronavirusa, ali još nije sasvim jasno da li oni mogu da pređu na čoveka i izazovu novu pandemiju.

Izvor: New Scientist, Index
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos, panuruangjan
Ilustracija/Foto: Depositphotos, panuruangjan

Odavno je poznato da koronavirusi mogu da pređu sa slepog miša na ljude i uzrokuju ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a i pandemija kovida 19. Za obe bolesti se smatra da su nastale nakon što je koronavirus sa slepog miša, verovatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

18 slepih miševa sa koronavirusom

Većina do sada identifikovanih sojeva koronavirusa kod slepih miševa pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih.

Lekar Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Fransvil u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirali više od hiljadu slepih miševa koji žive u pećinama širom zemlje. Otkrili su da je 18 njih imalo koronavirus.

Utvrđeno je da je sedam od ovih 18 koronavirusa, koji su svi pronađeni kod slepih miševa koji jedu insekte (porodica Hipposideridae), do sada bilo potpuno nepoznato.

Foto: depositphotos, stockasso
Foto: depositphotos, stockasso

Pet od sedam novih virusa usko je povezano sa poznatim koronavirusom zvanim humani koronavirus 229E, koji kruži među ljudima od šezdesetih, a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade.

Stručnjaci, zato, pretpostavljaju da bi ti novi sojevi takođe mogli da pređu na ljude i prouzrokuju blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo, piše časopis New Scientist, a prenosi portal Indeks.

Druga dva virusa nisu bila povezana s nekim poznatim ljudskim koronavirusima, zbog čega je još teže utvrditi mogu li oni da mutiraju u oblike koji su pretnja za ljude.

"Moramo da vidimo šta je najveća pretnja"

"Sada se širom sveta otkriva toliko novih sojeva koronavirusa kod slepih miševa. Moramo da utvrdimo koji od njih predstavljaju najveću pretnju za ljude kako bismo mogli da ih pratimo i suzbijemo pre nego što potencijalno uzrokuju sledeću pandemiju“, smatra biolog i veterinar Mark Valituto sa instituta Smitsonijan.

"Na primer, proučavanjem genetskih sekvenci novih koronavirusa kod slepih miševa možemo da otkrijemo da li sadrže kodove receptora za koje se zna da omogućavaju pristup ljudima“, dodao je Valituto.

U državi Gabon slepi miševi se tradicionalno love zbog hrane, ali vlasti su 3. aprila zabranile njihovo jelo i prodaju kao meru opreza protiv širenja virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu