SZO: "Zaštitne maske daju lažni osećaj sigurnosti"

''Osim ako osobe ne rade u zdravstvenim sistemima, maske služe samo za zaštitu drugih, a ne za zaštitu nas samih.”

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/ serezniy
Foto:depositphotos/ serezniy

SZO je svoju poziciju o maskama preispitao nakon podataka iz Hongkonga koji su sugerisali da njihovo nošenje potencijalno može sprečiti širenje virusa. No, u svojim novim preporukama, koje su objavljene u ponedeljak, SZO zadržava staru poziciju – a to je mišljenje da iako maske mogu ograničiti širenje zaraze, same po sebi nisu dovoljne.

Nakon pomnog pregledanja novih podataka koji sugerišu da bi maske mogle sprečiti širenje koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija ipak nije preporučila njihovo nošenje u javnosti, piše Gardian.

''Osim ako osobe ne rade u zdravstvenim sistemima, maske služe samo za zaštitu drugih, a ne za zaštitu nas samih”, rekao je profesor Dejvid Hejman, koji je bio na čelu savetodavne grupe za rizike zaraze.

Preporuke SZO drugačije su od onih koje je dao Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti te niz centara civilne zaštite u evropskim državama.

Naime, Hejman tvrdi da bi maske mogle stvoriti lažan osećaj sigurnosti koji bi na kraju ljude doveo u veći rizik. Čak i ako su nos i usta pokriveni, virus i dalje može ući kroz oči. Drugi problem je da bi se ljudi mogli zaraziti prilikom skidanja ili prilagođavanja maske na licu.

Takođe su dodali da bi države koje preporučuju nošenje maski trebalo da proveravaju koliko je ta mera zapravo efikasna.

“Maska od tkanine, ili hirurška maska niskog kvaliteta neće isfiltrirati čestice ni aerosoli, za koje neki tvrde da prenose infekciju. Ključno bi pitanje trebalo da bude kako da zaštitimo oči”, smatra profesor sa Univerziteta Sautemptom Vilijam Kevil, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu