Peticiju za hlorokin potpisalo više od 200.000 ljudi

Peticiju kojom se traži jednostavnije prepisivanje leka hlorokin, pokrenutu u petak, do nedelje uveče je potpisalo više od 200.000 Francuza.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: depositphotos, sarymsakov
Foto: depositphotos, sarymsakov

Peticiju "Ne gubimo vreme" kojom se traži upotreba ovog leka čim se pojave prvi simptomi koronavirusa pokrenuo je bivši ministar zdravlja Filip Dust Blazi a podržali su je i tri vrhunska medicinska stručnjaka - bivši rukovodioci najvažnijih francuskih institucija u oblasti zdravstva.

Podržavajući metod primene hidroksihlorokina koji je razvio doktor Didije Raul ovi stručnjaci su na tribinu lista "Figaro" održanoj u nedelju uveče istakli da upotreba ovog leka u ranoj fazi bolesti može da spreči njeno pogoršanje u do 90 odsto slučajeva.

Međutim, jedan deo stručne javnosti smatra da bi upotreba ovog leka bez rigoroznih naučnih provera mogla dovesti u opasnost pacijente.

Francuski ministar zdravlja je u subotu pozvao na oprez i najavio da će se za nekoliko dana znati prvi rezultati kliničkih istraživanja koja će pokazati da li su hlorokin "ali i drugi lekovi koji obećavaju" efikasni ako se uzimaju na početku bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu