Osmišljena mašina koja održava jetru u životu i do sedam dana

Do sada, jetra je bezbedno mogla da se čuva van tela samo nekoliko sati. Zahvaljujući perfuzionoj tehnologiji, ovaj organ bez kog život nije moguć, sada je moguće čuvati van tela i do sedam dana.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: depositphotos/ Romaset
Foto: depositphotos/ Romaset

Tokom tog perioda, povređena jetra može da se sanira ili da se poveća broj dostupnih organa za transplantaciju. Moguće je čišćenje masnih naslaga, pa čak i i delimična regeneracija i na taj način se mogu spasiti životi mnogih pacijenata sa teškim bolestima.

"Rekao bih da bi ova mašina mogla da sačuva živote 30 pacijenata koji su do sada umirali dok su bili na listi čekanja za novu jetru", rekao je profesor Pjer Alin Klavije, predsednik Odeljenja za hirurgiju i transplantaciju Univerzitetske bolnice u Cirihu.

Integrisana perfuziona mašina, delo je četvorogodišnjeg istraživanja grupe hirurga, biologa i inženjera sa Univerziteta u Cirihu.

Osnova ove tehnologije je složen perfuzioni sistem, koji oponaša većinu osnovnih fizioloških funkcija tela.

Naučnici ovo otkriće smatraju velikim pomakom kada je u pitanju proces kroz koji se prolazi prilikom transplantacije jetre.

Pamela Hili, izvršni direktor humanitarne organizacije "British Liver Trust" rekla je da uređaj nudi nadu stotinama ljudi na listi za transplantaciju koji se suočavaju sa nepodnošljivim čekanjem organa.

"Čekanje može biti nepodnošljivo za pacijente sa uznapredovalim bolestima jetre kao i za njihovu porodicu", rekla je Hili, i dodala da je ovaj uređaj od velikog značaja za sve one koji se bore sa ovim teškim problemom već duži period, ali i za samu medicinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu