Potencijalna opasnost: U 9 od 10 proizvoda pronađene bakterije

Većina proizvoda za šminkanje, kao što su četke za nanošenje rumenila, maskare, ruževi za usne i popularni sunđeri za nanošenje tečnog pudera i prajmera, je kontaminirano bakterijama potencijalno opasnim po život, upozoravaju istraživači.

Izvor: B92, N1
Podeli
Foto: depositphotos/ AllaSerebrina
Foto: depositphotos/ AllaSerebrina

"Proizvodi za šminkanje koje svakodnevno koriste milioni širom sveta kontaminirani su potencijalno smrtonosnim bakterijama, kao što su E.coli i stafilokoke, jer većina se ne čisti i koristi se daleko posle roka isteka", rekao je vodeći autor studije Amren Bašir sa Univerziteta Aston u SAD.

Prema studiji objavljenoj u časopisu ”Journal of Applied Microbiology”, u devet od deset proizvoda pronađene su bakterije koje mogu izazvati bolesti u rasponu od kožne infekcije do trovanja krvi ako se koriste u blizini očiju, usta ili posekotina.

Ovaj rizik se pojačava kod osoba sa oslabljenim imunitetom koji imaju veće šanse da se zaraze ovim bakterijama. Otkriveno je da popularni sunđeri koji se koriste za nanošenje tečnih pudera i prajmera imaju najviši nivo potencijalno štetnih bakterija, s tim da većina njih nije nikada očišćena.

Pomenuti sunđeri za aplikaciju su često podržani od slavnih ličnosti širom sveta, što doprinosi većoj prodaji, bez razmišljanja o potencijalnoj opasnosti za zdravlje.

Istraživači su otkrili da su ovi proizvodi posebno podložni kontaminaciji, jer nakon upotrebe često ostaju vlažni, što stvara idealne uslove za razvoj štetnih bakterija.

"Loša higijenska praksa potrošača kada je u pitanju upotreba šminke, veoma je zabrinjavajuća kada uzmete u obzir da smo pronašli bakterije kao što je E.coli u proizvodima koje smo testirali", rekao je Bašir.

Nalazi otkrivaju da su potrošači nesvesno dovedeni u opasnost i da bi proizvođači i regulatorna tela trebalo da učine više na zaštiti svojih kupaca tako što će datum isteka roka i način održavanja posebno naznačititi na ambalaži.

"Nedopustivo je da se bakterija E.coli nađe u bilo kojoj koncentraciji u novim kozmetičkim proizvodima i sredstvima za njihovo nanošenje", naglasili su istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu