Posle 15 godina "Torlak" proizveo vakcinu protiv gripa, čeka se Agencija

"Torlak" je posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu". Sada je na potezu Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: depositphotos/Esbenklinker
Foto: depositphotos/Esbenklinker

"Četrnaest zemalja je finansirano u smislu izgradnje proizvodnih pogona, opremanja pogona i obuke ljudstva, ali im nije data gotova tehnologija, tu tehnologiju je svaka zemlja posebno trebalo da osvoji. Mi smo kroz ta sredstva osvojili tehnologiju i za još jedan korak došli do savremenije vakcine“, objasnila je dr Vera Stoiljković.

Od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspeli da naprave tu vakcinu.

Ova iz „Torlaka“, koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija ne francuskom, već domaćom vakcinom koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina.

Doktor Vera Stoiljković, vršiteljka dužnosti direktora "Torlaka", ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

U specijalnoj laboratoriji u "Torlaku" u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, taj broj će se povećavati iz godine u godinu do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine da bi se prilagodila starijoj populaciji.

Osvojena tehnologija

Od 2004. godine, od kada „Torlak“ ne proizvodi vakcinu protiv gripa, izgledalo je kao da se u ovom Institutu u vezi s tim ništa ne dešava.

Istina je drugačija, 15 godina se realizovao projekat Svetske zdravstvene organizacije, uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

To što "Torlak", zahvaljujući opremi, stručnjacima i osvojenoj tehnologiji, može da proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, znači još nešto: u slučaju pandemijskog gripa može da proizvede i tu vakcinu u količinama koje su potrebne Srbiji.

Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, a od sledeće godine u domove zdravlja iz laboratorije u Kumodražu.

strana 1 od 22 idi na stranu