Kada je vreme za uzbunu? Ova depresija se javlja u 10 odsto slučajeva VIDEO

Jedna od 1.000 majki obolelih od postporođajne depresije želi da ubije svoje dete. O ovom problemu mnoge žene ne pričaju otvoreno i ne traže pomoć lekara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: stokkete/depositphotos
Foto: stokkete/depositphotos

Da li je to razlog što je majka iz Apatina bacila svoju bebu u septičku jamu? Koliko je to psihičko stanje opasno i kako da ga prepoznamo, kada majka postaje opasna za svoje dete i zašto žene u Srbiji ne govore o ovom problemu u "Jutru" je govorio psihijatar dr Aleksandar Misojčić.

"Postpartalna depresija se javlja u u oko 10 odsto slučajeva", rekao je Misojčić, te objasnio da se ova depresija javlja kod žena koje su već imale mentalne probleme, ali i kod onih koje ih nisu pre porođaja imale.

"Postpartalna depresija lični na ostale depresije, samo što se karakteriše tim periodom javljanja i što možda po nekim stiudijama pokazuje određene karakteristike u kliničkoj slici kao što je daleko veći stepen anksioznosti nego što je to klasična depresija", istakao je.

On je istakao i da u partalnoj depresiji ima manji broj suicida u odnosu na klasičnu depresiju.

Kada je reč o postpartalnoj psihozi, ona se javlja jedna u 600, rekao je dr Misojčić, kao i da je to daleko teži oblik od postpartalne depresije.

"Postpartalna psihoza je razlog za hospitalizaciju i moguće da nastanu teški problemi i za majku i dete", rekao je.

Govorio je i o tome šta je bebi bluz, pa pogledajte u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu