Otvara se prva banka krvi na svetu koja će primati donacije homoseksualaca i biseksualaca

U Londonu će biti otvorena prva banka krvi na svetu koja će primati donacije homoseksualaca i biseksualaca. Ilegalna banka krvi, kako su je nazvali, počeće s radom 23. novembra na tajnoj lokaciji

Izvor: B92, Dnevni avaz
Podeli
Foto: depositphotos/belchonock
Foto: depositphotos/belchonock

Banku krvi pokrenula je organizacija „Fridam tu donejt“, koja na ovaj način želi da protestuje protiv odredbe prema kojoj homoseksualci mogu davati krv samo ako tri meseca apstiniraju od seksa.

Ilegalna banka krvi, kako su je nazvali, počeće s radom 23. novembra na tajnoj lokaciji, a projektom žele da naglase kako postoje alternativne metode procene prihvatljivosti koje mogu pomoći u pronalasku novih, sigurnih i prihvatljivih davalaca koji bi udovoljili zahtevima Britanskog zavoda za javno zdravstvo (NHS).

U Britaniji je ovaj problem dosta izražen, samo u poslednjih pet godina broj muškaraca koji daje krv opao je za 25 odsto, a u istom periodu smanjen je i broj žena za šest odsto. Prema procenama NHS-a, Britaniji godišnje nedostaje čak 135.000 dobrovoljnih davalaca.

Termin otvaranja nije izabran slučajno, za vreme praznika, od sredine decembra do sredine januara beleži se najveći pad davanja krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu