Virus obične prehlade eliminisao kancer bešike?

Prema nedavno sprovedenom ispitivanju, virus prehlade može da eliminiše tumor u formi kancera bešike.

Izvor: B92, National Geographic
Podeli
Foto: rbhavana/depositphotos
Foto: rbhavana/depositphotos

Iako ideja o primeni drugih virusa u lečenju kancera nije nova, prvi put se dogodilo da je virus prehlade uspešno eliminisao kancer bešike u početnom stadijumu, što su autori ispitivanja objavili u žurnalu Istraživanje kliničkog kancera (Clinical Cancer Research).

Grupa istraživača, u ranoj fazi kliničkog ispitivanja, inficirala je 15 pacijenata sa rakom mokraćne bešike virusom koksakivirusa A21, koji uzrokuje običnu prehladu.

"Koksakivirus nije genetski modifikovan, već je nešto što postoji u prirodi", izjavio je autor istraživanja i profesor medicinske onkologije na engleskom Univerzitetu Sari, Hardev Panda, prenosi Nacionalna geografija.

Naučnici su pacijentima implementirali virus putem katetera, koje su pacijenti već imali zbog primanja terapije. Po ubacivanju virusa u kateter, istraživači su napravili pauzu od sat vremena, nakon čega su upumpali tečnost u bešiku. Ovaj postupak su sprovodili kao terapiju, a onda su pacijenti operisani, kako bi im se uklonili ostaci kancera bešike.

Kod jednog pacijenta virus je u potpunosti eliminisao kancer. Kod ostalih pacijenata istraživači su pronašli dokaz o tome da je virus oštetio tumore i podstakao imuni sistem da pošalje svoju vojsku imunih ćelija na njih. Nijedan pacijent nije imao bilo kakav sporedni, neželjeni efekat, istakao je Panda.

Razlog zbog kog su se naučnici odlučili baš za koksakivirus je zato što spoljašnje membrane kancerogenih ćelija bešike sadrže “kapiju” za koksakivirus - molekul nazvan ICAM-1. Jednom kada virus dospe unutar ćelije, on hakuje njen upravljački sistem i na kraju je uništi. Veći broj kancerogenih ćelija se uništi kada su ovoj borbi priključene i ćelije imunog sistema.

ICAM-1 se pokazao efikasnim i u drugim ćelijama raka, a ranija ispitivanja su pokazala da je koksakivirus efikasan u lečenju melanoma.

"Uprkos rezultatima, da bi ovakva terapija bila uvrštena mora da prođe dug put, gde će biti možda dobra osnova za još bolja otkrića", objasnio je Panda.

Nažalost, sama prehlada nije efikasan način u borbi protiv tumora. Tokom ispitivanja naučnici su ubrizgavali znatno veće doze virusa prehlade u odnosu na količinu virusa koja samostalno zarazi organizam. Zanimljivo je da pacijenti kojima je ubrizgavan virus prehlade, zarad njegovog dejstva na tumore, nisu imali nikakve simptome prehlade.

"Upotreba virusa u suzbijanju tumora stara je oko 100 godina, ali je tek poslednjih 10 godina počela da daje rezultate", izjavio je Panda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu