Kako u trudnoći držati pod kontrolom visok krvni pritisak?

Povišen krvni pritisak u trudnoći je prilično čest, pogađajući 10 - 15% trudnoća. Neke žene mogu imati visok krvni pritisak pre nego što zatrudne, dok ga druge mogu razviti tokom trudnoće, obično u drugoj polovini trudnoće.

Izvor: RTV
Podeli
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Ako je vaš krvni pritisak veoma visok onda to može predstavljati određeni rizik za bebu tako da je važno držati se propisane terapije. Postoje tri tipa visokog krvnog pritiska koji mogu da utiču na žene tokom trudnoće.

Hronični visoki krvni pritisak (koji može biti pre-postojeći, ili može da se razvije u prvih 20 nedelja trudnoće)

Gestacijski (povišen trudnoćom) visok krvni pritisak koji se razvija nakon 20. nedelje trudnoće i povlači se u roku od 6 nedelja od porođaja

Preeklampsija, koja se takođe razvija posle 20. nedelje i odlazi u roku od 6 nedelja od rođenja, ali ima dodatnu osobinu - protein koja se pojavljuje u urinu i ako se ne leči, može dovesti do napada kod trudnica.

Normalan krvni pritisak je oko 120/80 i uobičajeno je da se krvni pritisak menja tokom trudnoće, obično se malo smanjuje tokom prve polovine, a zatim ponovo raste u drugoj polovini trudnoće. Vaš lekar će proveriti krvni pritisak na prenatalnim pregledima.

Visok krvni pritisak je podeljen u tri kategorije, a težina visokog krvnog pritiska koji imate utiče na tretman koji vam se nudi.

• Blaga hipertenzija (140/90 - 149/99) obično ne treba da se leči lekovima, ali treba redovno da se proverava

• Umerena hipertenzija (150/100 - 159/109)

• Teška hipertenzija (160/110 ili više)

Hronični visoki krvni pritisak

Ako imate hronični visoki krvni pritisak i planirate trudnoću, trebali biste da proverite da li je sigurno nastaviti s bilo kakvim lekovima koje uzimate za pritisak. Možda ćete biti savetovani da pređete na drugi lek, ako se lek koji obično uzimate ne preporučuje u trudnoć. Vaš krvni pritisak će se redovno meriti tokom trudnoće i vaši lekovi će se prilagoditi ako je potrebno. Možda treba dodatno meriti pritisak, kako biste proverili da ne utiče na rast bebe. Vaš krvni pritisak će se pratiti tokom porođaja i nakon.

Trudnoća je izazvala visok krvni pritisak - gestacijska hipertenzija

Ako se vaš krvni pritisak poveća preko 140/90 u drugoj polovini trudnoće, biće vam dijagnostikovana gestacijska hipertenzija. Ako je povišenje blago, onda nećete morati da uzimate lekove, ali ako postane umereno ili ozbiljno, biće vam ponuđeno lečenje lekovima. Vaš urin će se redovno testirati na proteine i možda će vam biti ponuđeno dodatno skeniranje i praćenje. Vaš krvni pritisak će se redovno proveravati tokom porođaja i nakon rođenja bebe. Ako vam je u trudnoći propisan lek za vaš krvni pritisak, onda biste trebali prestati da ga uzimate u roku od 6 nedelja od rođenja bebe, sve dok se krvni pritisak smanji i doktor kaže da je bezbedno prestati sa uzimanjem lekova.

Preeklampsija

Ako se tokom trudnoć razvije visoki krvni pritisak i postoji značajna količina proteina u vašem urinu, onda možete imati preeklampsiju. Ovo pogađa 2-5% trudnoća i može biti veoma ozbiljno. Naravno, samo ćete znati da li je vaš krvni pritisak povećan ili imate proteine u urinu kada se ove stvari provere, ali postoje i simptomi preeklampsije koje treba da znate.

Ovi uključuju jaku glavobolju, problemi sa vidom, kao što su zamućenje ili treptanje pred očima, jake bolove odmah ispod rebara, povraćanje i naglo oticanje lica, ruku ili nogu.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako je vaš krvni pritisak povećan tokom trudnoće, onda se hitno obratite zdravstvenom radniku za savet. Lečenje će uzeti u obzir moguće rizike za vas i vaše dete. Moraćete da odete u bolnicu na procenu i verovatno će vam biti ponuđeno dodatno praćenje za vas i vašu bebu. U nekim slučajevima može biti neophodno da se beba rano krene i možda ćete morati na carski rez.

Dojenje

Ako uzimate lekove za krvni pritisak i želite da dojite bebu, o tome treba da porazgovarate sa svojim lekarom ili babicom. U zavisnosti od leka koji uzimate, to je moguće, ali u nekim slučajevima male količine nekih lekova mogu se preneti na bebu u majčinom mleku, što može uticati na bebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.