Kako povećati kvalitet sperme?

Ako pokušavate da ostvarite potomstvo, verovatno vas zanimaju informacije o tome kako povećati kvalitet sperme da biste poboljšali šanse za reprodukciju.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Shutterstock/Shift Drive
Foto: Shutterstock/Shift Drive

Za plodnost je potreban normalan broj spermatozoida u spermi.

Da bi došlo do trudnoće, potrebni su samo jedan spermatozoid i jedna jajna ćelija, pa zašto je broj spermatozoida važan?

Koliko je dovoljno?

Ukratko, povećava šanse za oplodnjom. Kada muškarac ejakulira u ženu, šanse da će jedan spermatozoid dospeti i implantirati se u jajnu ćeliju povećavaju se ako je više spermatozoida u spermi.

Prosečno, sperma sadrži od 40 do 300 miliona spermatozoida po mililitru. Niskim brojem spermatozoida smatra se nešto između 10 i 20 miliona spermatozoida po mililitru. Dvadeset miliona spermatozoida po mililitru može biti dovoljno za trudnoću ako su spermatozoidi zdravi.

U nastavku teksta saznajte više o tome kako možete povećati broj spermatozoida u spermi.

1. Oslobodite se viška kilograma

Gubitak kilograma ako imate prekomernu telesnu masu jedna je od najefikasnijih stvari koje možete učiniti da povećate broj spermatozoida.

Studije su pokazale da gubitak telesne mase može značajno povećati zapreminu, koncentraciju i pokretljivost spermatozoida, kao i celokupno zdravlje sperme.

Utvrđeno je da su promene u broju spermatozoida najznačajnije kod muškaraca koji imaju viši indeks telesne mase, pa ako imate veliku telesnu masu, čak i diskretno mršavljenje može vam pomoći.

2. Vežbajte

Čak i ako vam nije potrebno da smršate, ostajanje aktivnim i vođenje zdravog načina života može vam pomoći da povećate broj spermatozoida u spermi.

Jedno istraživanje otkrilo je da dizanje tegova i vežbanje na otvorenom mogu pomoći zdravlju sperme više nego druge vrste vežbanja.

Vežbanje vam takođe može pomoći u održavanju ili gubitku kilograma, što može imati dodatne koristi za zdravlje sperme.

3. Konzumirajte vitamine

Možda vas zanima:

Zašto je sperma eliksir

Da li sperma podiže raspoloženje?

Sperma otklanja depresiju kod žena?

Neke vrste vitamina, uključujući vitamine D, C, E i CoK10, važne su za zdravlje sperme. Jedna studija je pokazala da uzimanje 1000 mg vitamina C svakog dana može pomoći u poboljšanju kvaliteta sperme.

Ukupan broj spermatozoida se neće poboljšati, ali sperma može postati koncentrisanija i omogućiće se bolja pokretljivost spermatozoida. To vam može povećati šanse za uspešno začeće.

Drugo istraživanje je ukazalo na manje stope začeća među parovima kod kojih je muškarac imao nizak nivo vitamina D. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumela veza između ovog vitamina i plodnosti, ali izgleda da postoji korelacija.

4. Izbegavajte loše navike

Nizak broj spermatozoida i nezdrava sperma povezani su i sa:

konzumiranjem alkohola

upotrebom duvana

upotrebom droga, uključujući kokain i anaboličke steroide.

Ako koristite bilo koju od ovih supstanci i imate problema sa prestankom pušenja, obratite se svom lekaru.

5. Proverite svoj bicikl

Vožnja bicikla može biti povezana sa malim brojem spermatozoida u spermi.

Biciklizam, u trajanju više od pet sati nedeljno, povezan je sa nižom koncentracijom spermatozoida. Proverite udobnost vašeg bicikla.

6. Obratite pažnju na donji veš

Omogućavanje velikog protoka vazduha do skrotuma može pomoći u stvaranju pravog okruženja za zdravu spermu.

Ako vam nije prijatno da nosite bokserice, odaberite pamučne gaćice umesto sintetičkih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu