"Trudnice ne treba da se plaše, već da budu informisane" VIDEO

Specijalista ginekologije i akušerstva Siniša Stojić istakao je da postoji veliki broj faktora koji mogu da zakomplikuju ishod trudnoće, ali da se ne treba plašiti, već da je bitno da se trudnice edukuju na vreme, idu na redovne preglede kod ginekologa i da se pravilno hrane.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printskrin/Prva Tv
Foto:Printskrin/Prva Tv

Visokorizične trudnoće su sve učestalije, a roditelji sa razlogom strahuju kada očekuju prinovu.

Specijalista ginekologije i akušerstva Siniša Stojić je objasnio da visokorizične trudnoće zahtevaju više pažnje i da lista stvari koje trudnoću mogu da kvalifikuju visokorizičnom nije konačna i da se stalno proširuje. Međutim, ne treba biti odrednica koja će plašiti.

Kad su u pitanju faktori koji mogu da utiču na tok trudnoće jesu godine. Iako se biološki časovnik pomerio i kasnom prvorotkom se danas naziva žena koja ima više od 40 godina, same godine nose određeni rizik, jer su ljudi tada skloni već nekim bolestima, poput povišenog krvnog pritiska ili šećera. To su sve stanja koja mogu da komplikuju ishod trudnoće.

Novi test krvi može da ukaže na visokorizične trudnoće

Takođe, proces vantelesne oplodne u zrelim generativnim godinama je takođe na neki način visokorizična trudnoća, kao i višeplodne trudnoće.

S druge strane, sve bolesti koje postoje i pre trudnoće i kod relativno mladih žena u trudnoći mogu da komplikuju trudnoću.

Šta sve dovodi do spontanih pobačaja?

Podaci govore da se godišnje 4.000 trudnoća završi nepovoljnim ishodom, a da 1.200 čine spontani pobačaji

Doktor Stojić ističe da postoje brojni faktori koji utiču na to da li će doći do spontanog pobačaja - od određenih hormozomskih problema, preko imunoloških, virusoloških, bakterioloških faktora..

"Postoji veliki broj potencijalnih razloga koji sve mogu da dovedu do spontanih pobačaja", ističe on i dodaje: "Trudnice ne treba da se plaše, već da budu informisane".

Veoma je bitno da se redovno posećuje ginekolog. U toku trudnoće treba ići jednom mesečno na preglede, koji podrazumevaju i merenje pritiska, kompletnu krvnu sliku, urin, merenje šećera u krvi, telesnu težinu.

U trudnoći su ključna tri ultrazvučna pregleda: u periodu od 12. do 14. nedelje, od 22. do 24. nedelje i u 32. nedelji.

Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Uz ta tri ključna pregleda, trebalo bi da imamo informacije o tome da li je dete zdravo, da li je razvoj ploda u redu ida li odgovara standardima rasta.

Iako postoji mnogo faktora i uvek je prisutan rizik da nešto može da krene po zlu, redovni pregledi i pravilna ishrana (dobijanje 250 grama na težini nedeljno) su dobra prevencija.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu