Mazni govor jedan od čestih razloga za odlazak kod logopeda VIDEO

Kada dete šuška ili ne izgovara pravilno sve reči, to je uvek simpatično. Međutim, ujedno je i alarm da dete treba da ide kod logopeda.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Nepravilno izgovaranje reči je samo jedan aspekt onoga čime se logoped bavi.

"To su tzv. artikulacioni poremećaji i u zavisnosti u kom periodu dete izgovara nepravilne glasove, mi ćemo reagovati. Ukoliko roditelj dovede dete zbog neizgovaranja glasa R oko druge–treće godine, nećemo ga uključiti u logopedski tretman, već ćemo roditelju dati savet za stimulaciju jer se glasovi razvijaju po određenoj glasovnoj liniji", otkrila je za Televiziju Prva logopedica dr Jovana Uzelac.

Prema njenim rečima, dete bi do pete godine trebalo da izgovara apsolutno pravilno sve glasove srpskog jezika. Dakle, do treće bi trebalo da izgovara pravilno sve vokale, glasove iz grupe ploziva, to su P, B, K, G, T, D, nazale M, N, Nj, poluvokal J i neke glasove iz grupa frikativa kao što su F, V i H.

"Dakle ako u trećoj godini imamo potpuni izostanak glasova, tu bi već trebalo da se roditelj obrati logopedu. Najteže glasove za izgovor poput onih iz grupe afrikata Č, Dž, iz grupe frikativa kao što su Š, Ž i čuveni glas R koji je i najteži za izgovor jer zahteva vibracije jezika, a tu su negde i glas L i Lj, dete mora da nauči do pet i po godina."

Mazni govor roditelja sa decom može da napravi problem.

"Trebali bismo pravilno, razgovetno sa svim ovim normalnim prozodijskim i artikulacijskim karakteristikama da izgovaramo glasove. Ne treba da podržavamo mazni govor, ni da tepamo", uverava dr Uzelac.

Najčešće se javljaju artikulacioni problemi i tada govor, kako kaže, može biti i potpuno nerazumljiv, a javljaju se i teži jezički problemi, bilo primarni, bilo sekundarni (zbog nekih drugih uzroka).

Šta podrazumevaju tretmani logopeda saznajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu