Prema studiji, većina dece dobija visinu od oca a težinu od majke

Naučnici su ispitivali način ishrane kod trudnica i utvrdili kako to utiče na plod, ali sada je rađena studija koja je ispitivala gene roditelja i njihov uticaj na fizički izgled dece.

Izvor: Bright Side
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Pročitajte još:

Dr Fazlagić otkriva za B92.net - da li žene danas ranije ulaze u menopauzu?

"Alkohol može biti benefit za one koji planiraju trudnoću, ali u ovoj situaciji nikako" VIDEO

Preporučeno dojenje i u slučaju da majka ima kovid 19

Studija sugeriše da je visina nasleđe preuzeto od oca.

Viši očevi imaju duže bebe

Naša visina je oko 70 odsto genetski i 30 odsto zavisi od načina života, tvrde naučnici. Ali postoji mnogo različitih gena koji učestvuju u visini deteta. Žene uglavnom prestaju da rastu u visinu sa oko 15 godina, dok muškarci nastavljaju još 3 godine. Iz tog razloga, muškarci su obično viši od žena. A često se žene udaju za nekoga malo višeg, što će učiniti i njene sinove višim.

Da bi bili niži, žena će morati da se uda za nekoga nižeg od nje. Istraživači iz bolnice "Rojal Devon end Eksiter" tvrde da što je tata viši, to će njihova beba biti duža i teža.

Težina oca ima manji uticaj na težinu deteta

Studije sugerišu da gojazan otac izgleda nije razlog zašto bi dete takođe imalo višak kilograma. Međutim, drugo istraživanje sugeriše da muškarci sa viškom kilograma mogu uticati na razvoj mozga svog deteta i usporiti finu motoriku.

Majčin višak kilograma može imati uticaj na njenu decu

Tim iz kraljevske bolnice Devon i Eksiter otkrio je da, suprotno očevima, mame utiču na njihovu decu ako su sa prekomernom težinom.

Ovo se verovatno zasniva na okruženju u materici, jer će majke sa prekomernom težinom verovatno imati viši nivo šećera u krvi. Proučavali su oko 1.000 porodica, istražujući težinu i visinu žena i muškaraca i njihove zajedničke bebe u najranijim godinama života.

Dr Najt zaključuje da je težina majke jedan od ključnih faktora koji ima ogroman uticaj na težinu buduće bebe.

Ovo je prvi put da su naučnici zaista uspeli da otkriju i objasne efekte gena roditelja na težinu i visinu bebe, a ovo je značajan pokazatelj ukupnog zdravlja. Ovo znanje može značiti da naučnici i lekari mogu da pomognu da se bebe rađaju u zdravoj težini u budućnosti.

Koje od ovih parametara su deca nasledila od vas: težinu ili visinu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu