Doktore, da li će moja beba biti dobro? Dr Mihailović otkriva kako se radi u kovid zoni porodilišta

"Doktore, doktore, recite mi da li će moja beba biti dobro?", "da li ću je zaraziti?", "da li će biti nekih posledica?". Ovo su samo neka od pitanja koja ginekologu dr Vladanu Mihailoviću iz GAK "Narodni front" svakodnevno postavljaju žene u crvenoj zoni te bolnice. Pitanja uplašenih porodilja je uvek bilo, ali je strah u očima budućih majki u vreme epidemije koronavirusa postao mnogo veći, a pitanja češća...

Izvor: Slađana Vasić
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na sreću, od kako je počela pandemija u GAK-u su porođene 152 žene i sve majke i sve bebe su dobro iako ne možemo da kažemo da je njihov strah u današnje vreme neosnovan. Ništa manje ne zaostaje ni briga lekara i ostalog medicinskog osblja uz čiju pomoć je svetlost dana ugledalo na hiljade beba do sada. U želji da saznamo kako izgleda porođaj u "posebnim" uslovima kada je majka kovid pozitivna, posetilli smo najpoznatije beogradsko porodilište i rešili da se u to uverimo na licu mesta sa ginekologom akušerom dr Mihailovićem.

Doktor nas je sačekao umoran jer je upravo izašao iz dežurstva, ali uvek ljubazan i sa osmehom na licu, po čemu ga većina kolega tamo i prepoznaje, a majke obožavaju. Nismo morali da prođemo testiranje na ulazu, ali merenje temperature i dezinfekciju nismo preskočili.

"Testiranje je rezervisano za one žene koje treba da budu primljene u bolnicu. Na osnovu rezultata brzog antigenskog testa, odlučujemo da li ćemo ženu primiti u običan deo bolnice ili u kovid deo koji je na međuspratu. One koje kod nas dođu su najčešće pacijentkinje bez tegoba, ali se dešavalo da dođu bez simptoma, ali se oni razviju ovde. Imamo jedan broj pacijentkinja koje su na tom prvom antigenskom testu negativne, a onda kasnije dobiju simptome Sars-CoV-2, pa kada ponovimo test, budu pozitivne i onda moramo da ih prevedemo na kovid odeljenje", počinje razgovor za B92.net dr Mihailović.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Statistika

Od početka pandemije je 280 pacijentkinja zbrinuto zbog sumnje na kovid ili sa potvrđenom infekcijom u GAK "Narodni front".

Porođene su 152 kovid pozitivne žene, od toga vaginalnim putem 114 i 38 carskim rezom.

Da li je uopšte bilo porodilja i trudnica sa težom kliničkom slikom?

"Imamo tu sreću da su nama trudnice 70, 80 odsto asimptomatske. Težak oblik trudnoće zbrinjavamo, ali ne i težak oblik kovida, nemamo tehničke mogućnosti za to. Mi na klinici nemamo respiratore. Možemo da zbrinemo samo asimptomatske i pacijente sa lakšom kliničkom slikom, odnosno one koje ne zahtevaju intenzivnu kiseoničku terapiju. Ženice koje su razvile ozbiljnu kliničku sliku su prevođene u KBC 'Dr Dragiša Mišović' koja je predviđena za zbrinjavanje kovid pacijenata.

Koju terapiju dajete zaraženim trudnicama i ko se brine o njima?

"Onima koje primimo, dajemo terapiju za lečenje po protokolima 'Batuta'. Imamo posebne lekare koji su dežurni na kovid odeljenju i oni ne dežuraju u ostalom delom bolnice. U tom zasebnom delu imaju svoja dva lekara koji su tu prepodne, ali svaki dan dežura drugi lekar i drugi anesteziolog po rasporedu".

Koliko stanje porodilje utiče na odluku na koji način će biti porođena?

"Da li će se poroditi vaginalno ili na carski rez, sve ostaje isto kao i kad nije bilo kovida, osim što je naša oprema drugačija i drugačiji je tretman sa bebom posle takvog porođaja. Oblačimo se u kompletnu garderobu koja je predviđena za crvenu zonu sa svim sredstvima zaštite, od skafandera, maske, kape, rukavica, kaljača... Majke tokom porođaja nose specijalnu masku N95. Dakle, samo akušerske indikacije su te koje presuđuju na koji način će se žena poroditi".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mogu li trudnice u Srbiji da se vakcinišu? Evo zašto je odgovor negativan

Vakcinacija trudnica? Više koristi nego rizika

Šta vas buduće majke najčešće pitaju kada uđete u porođajnu salu?

"One dođu sa neviđenom dozom straha za ishod porođaja i da li će koronu preneti na bebu, tako da imamo zadatak da pored naše struke budemo i psiholozi. One sve pitaju kako se virus prenosi i da li će ga preneti na bebu. Zapravo to je njihov najveći strah, a treba znati da beba može da se zarazi na dva načina: posle porođaja od majke i od kontakta sa drugim licima i, na drugi način, dok je u majčinom stomaku. Iako se od početka znalo da plod može da se zarazi u stomaku, toga nije bilo do slučaja bebe iz Trstenika kod koje je dijagnostikovana bolest neposredno posle rođenja i koja je u Kragujevcu umrla. Zato se sve bebe čije su majke pozitivne, testiraju i sve 'naše bebe' su, na sreću, bile negativne".

Koji je "najteži slučaj" koji ste imali u vašoj bolnici od marta prošle godine?

"mali smo skoro jednu prvorotku od 22 godine koja je bila najteža do sada. Bila je visoko febrilna, saturacija joj je bila jako niska, otežano je disala, pa je zahtevala kiseonik. Ona je zbrinuta i imamo povratnu informaciju da je žena super i da su se oporavili i ona i dete. Inače, od početka pandemije šest pacijentkinja je prebačeno u kliniku " Dr Dragiša Mišović", nisu zahtevale respirator, ali su imale blaže obostrane upale pluća".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ako izuzmemo te žene koje su zahtevale lečenje u drugoj bolnici, gde nakon porođaja smeštate porodilje?

"Zaražene se ne prebacuju uopšte na obično odeljenje, idu kući, obično posle 48 sati, ako je sve u redu. Međutim, na kovid odeljenju imamo i trudnice koje su tu zbog akušerske trudnoće i one su u crvenij zoni sve dok se ispoštuje period od dve nedelje koji je potreban za lečenje. Posle negativnog testa ih selimo na normalno odeljenje".

Da li donosite bebe kod pozitivnih majki?

"Ne. Bebe su takođe izlovane u posebnom delu bolnice. I za njih važi samoizolacija. Međutim, apsolutno nismo imali bebu koja je zahtevala lečenje. Čak i od suspektnih porodilje izolujemo novorođenče od starta u kovid deo i ta pacijentkinja se prevede isto u kovid deo. Tada ne postoji mogućnost da majka i beba budu zajedno. Jedini kontakt imaju neposredno nakon rođenja kada omogućimo kontakt koža na kožu. Dakle, ona se vidi sa svojom bebom neposredno po rođenju i na otpustu.

Kakve savete dajete tim porodiljama po otpuštanju?

"Dajemo im smernice da prilikom svakog kontakta sa bebom imaju masku na licu, obavezno je pranje ruku, da smanje broj kontakata sa drugim osobama, da provetravaju prostorije na dva sata, da dezinfikuju površine. Dojenje nije kontraindikovano. Te majke koje su kovid pozitivne mogu da doje svoje bebe. Ako majka kija, kašlje, ima visoku temperaturu, u tom slučaju se preporučuje da krevetac bude 2 metra odvojen od majke. I tada se preporučuje dojenje, osim kada je malaksala i ima temperaturu preko 38,5 stepeni C. Tad joj se savetuje da izmuzava mleko i da se suprug ili neko drugi brine o novorođenčetu".

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Da li je bilo vakcinisanih trudnica i porodilja kod vas?

"Nije bilo takvih slučajeva".

Jel' se smanjio broj pozitivnih trudnica u poslednjih nedelju dana?

"To dolazi u talasima. Poslednjih nedelju dana imamo baš pojačan prijem. Najveći broj prijema i najveći broj porođaja je bio u novembru. Novembar i decembar su bili kritični. Izuzev toga, bude ih po dve tri, sad ih je šest. Imamo prostora da zbrinemo 12 pozitivnih, ako bude neka koja je suspektna, moramo da je izolujemo u posebnom delu", dopunila je svog kolegu Milica Milićević, glavna sestra na kovid odeljenju".

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu