Bura u javnosti zbog knjige koja obiluje nasiljem: "Nemaju razvijeno logičko mišljenje" VIDEO

Brutalnost, krv i nasilje u knjizi "365 bajki za svaki dan" za decu od tri do šest godina izazvala je buru u javnosti.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Deklofenak/Depositphotos
Ilustracija/Foto: Deklofenak/Depositphotos

Glasajte u našoj anketi:

B92 ANKETA: Da li bajke i crtaći podstiču agresivnost kod dece?

Kako to nije usamljen slučaj, jer scenama nasilja obiluju i crtani filmovi, pitanje je - kako to utiče na razvoj dečje ličnosti i da li se strahom rasteruje strah?

Knjigu "365 bajki za svaki dan" izdao je Vulkan, a iz ove izdavačke kuće u saopštenju, koje su poslali TV Prvoj, navedeno je:

"U srpskom izdanju knjige 365 bajki za svaki dan objavljenom pre šest godina, nije bilo moguće izostavljanje niti bilo kakvo prilagođavanje pojedinih bajki usled ugovorne obaveze prema stranom izdavaču koji je nosilac autorskih prava. Dakle, prevedeni tekst i ilustracije korišćene u ovom izdanju nisu naše autorsko delo, već su licencirani originalni materijali stranog izdavača. Sporna mesta poput navedenih česta su u narodnim bajkama i bajkama zapadnih autora posebno u originalnim verzijama".

Oni dalje u saopštenju navode da su mnoge od tih bajki danas globalno poznate u adaptiranim (i najčešće znatno ublaženom) obliku, pa tako, na primer, "ukoliko bismo pročitali verziju 'Male sirene', to bi verovatno izazvalo šok i zgražavanje".

"Neke kulture manje su sklone ublažavanju originala, a neke više, te nažalost može doći do problema da književno delo nastalo u jednom miljeu manje odgovara potrebama drugačije opredeljenog društva. Očigledno je da smo se ovde zatekli u takvoj situaciji", navodi se i dodaje:

"Kako je sporno izdanje odavno povučeno iz prodaje, aktuelizovanje ove teme navelo nas je da još jednom proverimo sve kanale distribucije i prodaje kako bismo povukli eventualno zaostale primerke. U svim drugim knjigama iz biblioteke 365 bajki i priča za decu nema spornih sadržaja, jer nam je vrsta ugovora dozvoljavala izvesne izmene i prilagođavanja".

"Mislim da se radi o jednom nedovoljno primerenom postupku gde odrasli pokušavaju s jedne strane da zaštite decu, a s druge strane, kao što je to ovde slučaj, da ih izlože preteranom sadržaju, koji je agresivan, dramatičan i neprimeren", rekla je Biljana Lajović, specijalista školske psihologije.

Ona objašnjava da deca uzrasta od tri do šest godina nemaju razvijeno logičko mišljanje i da oni stvari doživljavaju na intuitivnom nivou.

Pogledajte više u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.