Osećate bol sa desne strane stomaka: Ne ignorišite ga, posledice mogu biti opasne

Muče li vas bolovi u stomaku sa desne strane, obavezno obratite pažnju na to koliko dugo traju, pojačava li se bol, da li je povremeni ili stalan… Najčešće je prva pomisao kako je reč o upali slepog creva, a postoji i niz drugih razloga zašto vas boli.

Izvor: srbija danas
Podeli
Foto: Shutterstock/Yeti studio
Foto: Shutterstock/Yeti studio

Moguće je da reč samo o gasovima i probavi. Ako ste promenili ishranu, jedete previše namirnica koje sadrže vlakna ili onih koji uzrokuju gasove poput pasulja, brokolija i kelja, možete osetiti bolove u celom stomaku, tako i na desnoj strani. Loša probava može biti posledica uživanja u alkoholu i kafi, prebrzog gutanja hrane ili namirnica koje se loše vare.

Težak trening takođe može biti krivac, a uvreženo je mišljenje da “boli slezina”. Ona se nalazi na levoj strani, a u ovom slučaju bol se širi ispod rebara na obe strane. Možete sebi pomoći laganim istezanjem ruku iznad glave, a kako biste izbegli ovaj problem, pre trčanja ili treninga se dobro istegnite i pripremite kako biste bili spremni za napor. Moguće bolesti i stanja:

Kila (hernija)

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednji trbušni zid može nastati zbog debljine, tokom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje takođe mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkolenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osećaj težine u stomaku koji je praćen zatvorom te neugodan osećaj u stomaku ili preponama pri dizanju tereta.

Upala slepog creva

Doktori na to najčešće posumnjaju kad je u pitanju bol sa desne strane stomaka. Osim bolova, simptomi akutne upale slepog creva mogu biti osećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proliv ili zatvor. Takođe bol možete osećati u celom stomaku. Bol je obično trajno prisutan i ne prolazi sa promenom položaja tela. Obavezno krenite u bolnicu da ne dođe do pucanja slepog creva, koje može izazvati sepsu.

Cista na jajnicima

Prema pisanju stručnjaka klinike Mejo, ciste na jajnicima žene često ne primećuju, no one mogu narasti toliko da izazivaju bol. Važno je posavetovati sa lekarom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i da li je potreban zahvat ili terapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu