Besplatni pregledi za dijabetes: Ordinacija na točkovima na Trgu Nikole Pašića

Prva dijabetološka ordinacija na točkovima postavljena je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gde će građani danas od 9.00 do 16.00 sati moći da provere nivo šećera u krvi i dobiju stručno mišljenje zdravstvenih radnika o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Tanjug/Sava Radovanovic
Foto:Tanjug/Sava Radovanovic

Akcija se sprovodi povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, a prema rečima doktorke Jasne Božanić iz Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Zemun treba raditi na podizanju svesti građana da je dijabetes ozbiljna bolest koja se redovnim pregledima može otkriti na vreme.

"Cilj ove akcije je u tome da se vrši testiranje glukoze u krvi i da otkrijemo dijabetes u nekoj početnoj fazi bolesti dok još nije razvio kompllikaciju", kazala je Božanić za Tanjug.

Doktorka je navela da će građani tokom trajanja akcije moći da obave konsultacije sa zdravstvenim radnicima i da od dijabetoloških sestara dobiju savete u vezi sa prevencijom dijabetesa.

Doktorka je objasnila da ukoliko se dijabetes ne otkrije na vreme može dovesti do komplikacija na krvnim sudovima, oštećenja vida i bubrega, ukazujući da su oni koji boluju od te bolesti dva do četiri puta u većem riziku od umiranja od bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

"Kad imamo sve komplikacije dijabetesa jako je važno otkriti tu bolest na vreme, identifikovati ljude koji su u preddijabetesu i raditi na prevenciji", kazala je Božanić.

Dodala je da će dijabetološka ordinacija na točkovima u narednim danima obići 15 gradova širom Srbije, a građani kod kojih se ustanovi visok nivo glikemije na poklon će dobiti aparat za merenje šećera.

Foto:Tanjug/Sava Radovanovic
Foto:Tanjug/Sava Radovanovic

Iz Dijabetološkog saveza Srbije Uroš Bogdanović kaže da da se mora više raditi na prevenciji dijabetesa i dodaje da se procenjuje da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste te bolesti.

"Moramo zajedničkim snagama raditi na podizanju svesti o dijabetesu i zato je bitno da građani imaju gde da provere svoj nivo šećera u krvi i upravo ovakve aktivnosti im to omogućavaju", kazao je Bogdanović.

Naveo je da Dijabetološki savez Srbije sprovodi slične aktivnosti širom zemlje, kako bi se građani podstakli da češće proveravaju nivo šećera u krvi i tako spreče komplikacije izazavane dijabetesom.

"Šećer u krvi bi trebalo proveravati barem jednom u šest meseci čak i ako se osećamo dobro, jer dijabetes ume da bude podmukla bolest sa blagim simpromima, a kontrola nivoa šećera u krvi zahteva bukvalno par minuta našeg vremena a može nam mnogo pomoći", kazao je Bogdanović.

Akcija se realizuje u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu