Ulje koje štiti usta od bakterija i dokazano izbeljuje zube, dovoljno pet minuta dnevno

Kokosovo ulje drevni je narodni lek koji čisti usta od bakterija i pomaže da zubi budu beli. Ne verujete u to? Probajte da mućkate kokosovo ulje u ustima najmanje pet minuta svakog jutra, a zatim ga ispljunite i videćete kako zaista deluje na zube i desni.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Serdiukov
Foto:Shutterstock/Serdiukov

U ajurvedskoj medicini, koja donosi praktične i korisne savete koji poboljšavaju naše zdravlje na jednostavan i prirodan način, rano jutarnje mućkanje ulja u ustima na prazan stomak je metoda detoksikacije koja koristi ne samo usnoj duplji već i celom telu.


Čišćenje celog sistema

Prema Ajurvedi, ono što je poznato kao povlačenje ulja pomaže u pročišćavanju celog tela jer je, između ostalog, svaki deo jezika povezan sa različitim organima i tkivima. Osim toga, ulje čisti usnu šupljinu od bakterija i toksina i dezinfikuje je, što pomaže da se izbegne karijes, upale i plak na zubima.

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, koja uništava bakterije i smanjuje naslage koje zubima daju žuti ton, delujući između ostalog i kao antiinflamatorno i antimikrobno sredstvo. Ako ga koristite duže vreme, rešićete se neprijatnog zadaha i smanjićete rizik od gingivitisa i raka usne šupljine. Takođe je dobar način za lečenje krvarenja desni.

Sve što treba da uradite je da uzmete kašičicu ekstra devičanskog kokosovog ulja i mućkate u ustima pet minuta, a možda i duže. Zatim ga ispljunite i operite zube.

Soda bikarbona i kokosovo ulje

Takođe možete napraviti sopstvenu domaću verziju paste za zube. U ulje jetre bakalara dodajte sodu bikarbonu, koja takođe izbeljuje zube. Dobro promešajte i čuvajte u tegli.

Pre pranja umočite četkicu u pastu za zube i operite zube kao i obično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu