Čaj koji se pije protiv prehlade, artritisa i visokog pritiska - zabranjen samo u jednom slučaju

List masline je odavno prepoznat kao lekovit. Još su ga stari Egipćani koristili za jačanje tela, protiv groznice i za mumifikaciju. I danas se rado preporučuje za pripremu čaja jer se lekovita svojstva pojačavaju u toploj vodi.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:EPA/ MOHAMED MESSARA
Foto:EPA/ MOHAMED MESSARA

Listove je najbolje brati u rano proleće jer tada imaju najveći procenat lekovitih materija. Listovi masline sadrže olerupezid i oleuropein, koji se smatraju najefikasnijim lekovitim supstancama. Za čaj od listova masline najčešće se koristi sušeni list, a mogu se koristiti i sveže ubrani listovi. Sadrže gorku supstancu, smolu, flavonoide, šećer, tanine, saponine i eterično ulje koje pomaže u širenju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska.

Za mnoge bolesti

Zbog toga se kod visokog krvnog pritiska najčešće koristi čaj od listova masline. Preporučuje se i kada je u pitanju regulisanje holesterola i šećera u krvi, stimuliše izlučivanje mokraće i pomaže kod zapaljenja mokraćnih puteva, bešike i bubrega, podstiče izlučivanje žuči i funkciju jetre. U sezoni prehlada i virusa pomaže bržem oporavku, blagotvorno deluje na stomak i varenje. Posebno se preporučuje kod svih ženskih tegoba i kod oboljenja kostiju i zglobova, artritisa, gihta i reume. List masline takođe ima blago antiseptičko dejstvo, pa može pomoći u zarastanju rana i ogrebotina, kao i gljivica i herpesa.

Čaj za pritisak

Za pripremu čaja od masline potrebno je 1-2 kašičice suvih ili svežih listova staviti u šolju vode i kuvati 5 minuta. Zatim se čaj procedi i pije 2-3 šolje dnevno, pre ili za vreme obroka. Čaj se pije 4-5 nedelja za krvni pritisak, koji se redovno kontroliše samostalno ili od strane lekara.

Čaj za artiritis

Priprema se tako što se kašičica osušenih listova masline prelije sa 2,5 dl vode koja je tek provrela i kuva još 2-3 minuta. Zatim se čaj skloni sa vatre i poklopi. Posle 10 minuta procediti i piti posle jela. Ima gorak ukus pa se može dodati malo limunovog soka.

Čaj za dijabetes

Priprema se od 30 g osušenih listova masline koji se prelije sa 1/2 l hladne vode i ostavi. Posle osam sati natopljeni listovi se stave na vatru i kuvaju dok voda ne provri. Čaj se zatim skloni sa ringle, poklopi i ostavi još 20 minuta. Pripremljen čaj se procedi i pije dva puta dnevno po 2,5 dl.

Oprez!

Hemijska jedinjenja u listovima masline mogu da spreče delovanje antibiotika, pa se ne preporučuje konzumacija čaja prilikom terapije antibioticima. Takođe može značajno da snizi krvni pritisak, pa ako imate nizak krvni pritisak, samo povremeno pijte čaj od listova masline. Ne preporučuje se uzimanje tokom trudnoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu